Полина Карастоянова д-р Полина Карастоянова в студиото на телевизия Европа
Източник и снимка: телевизия Европа

Д-р Полина Карастоянова: Съвместните усилия на Националния борд по туризъм и министерството на туризма успяха да ограничат спада в сектора това лято

Още в началото на туристическия сезон Лято 2019 имаше прогнози, че ще бъде провален. Д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм (НБТ) разказва дали се оправдаха страховете за провален туристически сезон у нас в интервю за телевизия Европа на 2 септември 2019 г.

„От Националния борд по туризъм следим всички прогнози и от началото на годината имаше индикации за трудна година и известен спад“, каза д-р Карастоянова.

„Това, което е положително към този момент, е, че прогнозите не се изпълниха в тяхната цялост. По официалните данни на Националния статистически институт спадът за първото полугодие на 2019-та спрямо същия период предходната година е в рамките на 2-3 процента, която беше рекордна година за туристите, които посещават България. Като най-голямата работодателска организация в сектора работихме съместно с министерството на туризма и другите институции и нашите съвместни успяха да ограничат в голяма степен възможностите за спад“, обясни тя.

„Добрата новина е, че имаме ръст този летен сезон на българските туристи по българското Черноморие“, отчете д-р Карастоянова. „Този ръст варира между 10 и 20 процента в различните комплекси.“

„Целевото финансиране на българския туризъм следва да се провежда на една много по-голяма основа, в един много по-голям мащаб.

Ние от НБТ сме готови за защитим един бюджет от приблизително 100 милиона лева целево финансиране за българския туризъм. това представлява 1% от приходите, които секторът генерира в националната икономика.

Да, трябва да бъдат подкрепени чартърните програми, но ние виждаме три други измерения от гледна точка на държавата като собственик на публичната държавна собственост в туризма, а именно – по отношение на финансиране и превръщане на поне два или три археологически куртурно-исторически обекта в атракция от световна значимост, за да можем да посим на световната туристическа карта българските артефакти, които са съизмерими с Акропола и Колизеума.

Вторият аспект за финансиране за нас е свързан с друга ниша, друга публика към България на база на развитието на културно-историческите ни феномени и превръщането им в туристическа атракция ние вече можем да навлезем в един по-висок сегмент на по-платежоспособни туристи, които търсят изключително качествена храна, изключително качествени вина, интересуват се от култура, религия, история, но те имат необходимост от едно персинално отношение.

Третият аспект, който НБТ има готовност да представи, е за развитие на конгресния туризъм у нас като национална политика.“