National Board of Tourism

Д-р Полина Карастоянова: С отварянето на ресторантите се дава рестарт на туристическия бизнес

Ресторантите ще отворят от 1 март при капацитет от 50 на сто, до 6 човека на маса и ще работят до 23 часа с клиенти. Нощните заведения ще отворят от 1 април. От 1 март отпада и забраната за реализиране на организирани пътувания в страната. Организираните посещения зад граница ще бъдат разрешение от 1 април. Редът за тези пътувания ще се определя от туроператорите и туристическите агенти при спазване на съответните санитарни марки за безопасност и сигурност на туристите. Това съобщи д-р Полина Карастоянова, изп. директор на Националния борд по туризъм след днешната среща на бранша с вицепремиер и министър на туризма Марияна Николова и с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Конгресният и събитийният туризъм може да започнат от 1 март. В следващата заповед на министъра на здравеопазването ще бъде разрешено организирането на събития и конгреси при капацитет от 30 на сто. По информация на бранша ще е нужен определен период от време за подготовка, като на практика събития очакваме да има след 20 март.

Работещите в туристическия сектор ще бъдат ваксинирани приоритетно. Ваксинирането е доброволно, но това е един от начините да се постигне желаният рестарт на отрасъла, е мнението на д-р Полина Карастоянова пред ТВ Европа на 24 февруари 2021 г. Представителите на бизнеса са подкрепили идеята за приоритетна ваксинация и поеха ангажимент да подпомогнат процеса според техните правомощия.

Вижте целия разговор:

Exit mobile version