д-р Полина Карастоянова в студиото на Bulgaria ON AIR
Източник и кадър: Bulgaria ON AIR

Д-р Полина Карастоянова: Позицията на туристическия сектор адресира възможностите за активиране на финансов ресурс в подкрепа на туризма

Загуби от близо трилион долара в световен мащаб от отменени полети и резервации, сериозен спад в пътуванията за първи път от кризата през 2009 г. Как реагира България, успя ли да омекоти удара по летния туризъм и има ли спасителен вариант за зимния сезон?

„Консултативният съвет към вицепремиера и министър на туризма Мариана Николова е орган на високо ниво, който се свиква за пръв път. В него са представени както организации от сферата на туризма, така и академични среди и работодателски организации“, коментира изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова в студиото на „България сутрин“ на Bulgaria ON AIR.

Тя обяви, че това е формат, в който ще се търси консенсус за рестарт на туристическия сектор.

„Позицията на туристическия сектор адресира възможностите за активиране на финансов ресурс в подкрепа на туризма“, обяви Карастоянова.

И посочи, че държавата трябва да влезе в ролята на инвеститор в развитието на туристическата индустрия.

„Туризмът като ключов сектор за националната икономика, който генерира 12% от БВП на страната, трябва да разчита на държавата“, добави още Карастоянова.

По нейни думи българите са направили личен избор да подкрепят българския бизнес и туризъм.

„Думи на благодарност ще звучат от Националния борд по туризъм не само сега, но постоянно, тъй като всеки направен избор в ползва на българския туризъм, трябва да бъде уважен“, смята д-р Карастоянова.

Според нея една от големите задачи на Консултативният съвет ще бъде изработването на екшън план за справяне с кризата.

„България е сигурна дестинация, успяхме да преминем през ковид кризата по един изключително убедителен начин“, категорична бе д-р Карастоянова.

Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм допълни, че кризата е създала една нова среда на конкуренция и динамика на ниво дипломация.

„Икономическите интереси между определени страни в Европа предпоставиха коя държава ще бъде облагодетелствана от определени решения и коя – не“, заяви още Карастоянова.

Вижте целия разговор във видеото: