Поли Карастоянова д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на НБТ
Източник: радио Фокус

Д-р Полина Карастоянова: Политическа смелост е намаляването на ДДС на 9% за ресторанти и хотели

Политическа смелост е намаляването на ДДС на 9% за ресторанти и хотели. Това каза за вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ на 12 май 2020 г. изпълнителният директор на Сдружение Национален борд по туризъм д-р Полина Карастоянова.

„В европейски страни, преки наши конкуренти, тази ставка по ДДС отдавна е диференцирана, силно намалена и вече е доказала, че работи като конкурентно предимство от гледна точка на привлекателността на дестинацията. Възприемаме това решение, което у нас идва като антикризисна мярка в резултат на COVID-19, наистина като знак за политическа смелост и зрялост“, обясни тя.

Според д-р Полина Карастоянова е изключително разумно и целесъобразно уточнението, че решението ще влезе в сила след приемането на Закона. Решението на Народното събрание да подкрепи с финансов ресурс чартърните авиокомпании също е проява на политическа зрялост и финансово-икономическа логика, уточни тя. Днешният ден положи многоаспектна сериозна основа в подкрепа на бизнеса, добави изпълнителният директор на Сдружение Национален борд по туризъм. По думите й министър Николина Ангелкова е изиграла изключителна роля на медиатор между различните интереси в полза на туризма.