д-р Полина Карастоянова д-р Полина Карастоянова в студиото на Нова телевизия
Източник и снимка: Нова телевизия

Д-р Полина Карастоянова: Подготвяме се за летен сезон от 1 юли до 30 септември

„Подготвяме се за един макар и късен, но възможен летен сезон от 1 юли до 30 септември. Някои колеги ще започнат постепенно да отварят още през юни“. Това заяви изпълнителният директор на Националния борд по туризъм (НБТ) д-р Полина Карастоянова в предаването „Плюс-Минус“ по Нова телевизия на 29 април 2020 г.

„Свидетели сме на една много енергична работа и висока степен на диалогичност от страна на Министерството на туризма“, каза още тя.

По думите й правителството има висока степен на диалогичност с бранша. „Очакваме да се изработи единен стандарт, критерий, правила по които да се гарантират здравно-санитарните и хигиенни изисквания, които да бъдат спазвани“, каза тя.

„Сигурността и безопасността ще бъдат ключовите фактори за избор на дестинация тази година“, категорична бе д-р Карастоянова.

Тя припомни, че на 4 април 2020 г. НБТ е направил предложения и мерки за подкрепа на вътрешния туризъм, които включват системата за ваучери и премахването или облекчаването на визовия режим за турски и руски граждани. Електронните визи са междунардно утвърдена практика, а биенето на печат е архаично, разказа тя. Подкрепяме необходимоста от подпомагането на чартърните авиокомпании, допълни Караниколова.

„Всички ние очакваме решението за прекратяване на извънредното положение, ако е налице благоприятен процес на овладяване на COVID-19“, заяви още тя.

Вижте цялото интервю: