д-р Полина Карастоянова в студиото на bTV д-р Полина Карастоянова в студиото на bTV
Източник и снимка: bTV

Д-р Полина Карастоянова: От НБТ сме подготвили пакет антикризисни мерки за сектор Туризъм

От Националния борд по туризъм са подготвили пакет от антикризисни мерки, които са предоставили на работодателските организации и днес те са били коментирани на НСТС.Това заяви в предаването „Лице в лице“ на 13 април 2020 г. д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм (НБТ).

Тя допълни, че има два ключови аспекта, за да бъде подкрепен туризмът и не става дума за пари, дадени в аванс.

„Предложението ни е комплексно – първият аспект се отнася до един ключов пазар за нас – това е Руската федерация. Нашето предложение е да отпаднат визите за руските туристи, които посещават България“.

Д-р Карастоянова уточни, че политическите съображения, които са били много силни до преди COVID-19, вече са различни. „Видяхме, че европейската комисия, която третираше всяка помощ на национален сектор като престъпление, преди две седмици насърчи правителствата да подкрепят националните сектори.Считаме, че политическите съображения могат да отстъпят вече на различната реалност, в която живеем“.

Втората мярка е свързана с подкрепа на авиацията. Туризмът и авиацията са двата сектора, които непосредствено пандемията покоси, и те са най-засегнати, допълни д-р Полина Карастоянова. По думите й частните авиокомпании, които работят като редовни линии или като чартърни, трябва да бъдат подкрепени, за да осигурят максимално въздушния трафик към България.

„Една от мерките е преразглеждане на летищните такси – София, Пловдив и Бургас могат да направят необходимите промени. Има възможност за преразглеждане на цените на горивата, петролът пада на международните пазари, това означава, че керосинът е много по-евтин. Има възможност за субсидиране и на туроператори. Ние се опитваме да се подготвим за едно добро лято, макар и късно, юли-август месец. Сега законодателството предлага 50% свободна зона на плажовете и 50% платена. Може да се направи промяна – концесионерите да ползват повече от тези 50% и дистанцията между чадърите да бъде по-голяма. Всички знаем, че тази 50 процента безплатна зона пустее“, заяви още Поли Карастоянова.

„Още един глобален пазар е Турция – една държава, към която имаме много рестриктивна визова политика. Трябва да направим България привлекателна и леснодостъпна“, допълни изпълнителният директор на НБТ. Масова практика в Изтока е визите да се издават буквално на границата, това за туристическо посещение, което е лимитирано е съвсем нормално“, каза още тя.

Процедурата по издаване на визи и тяхната цена са два контрапродуктивни за българския туризъм фактора, допълни д-р Карастоянова.

„Всички ние имаме привилегията да бъдем в страна, която е забележителна по начина, по който управлява кризата с COVID-19. Има 32-ма починали наши сънародници. 32-ма в Испания си отиват за час, това е голямо постижение. Независимо от пика, управлението на този процес е толкова добър, че следва да бъде комуникирано правилно. След като мине пикът, идва ред да управляваме икономическите последствия от COVID-19. Министър-председателят често говори за страха от това да не се счупи икономиката и аз ще си позволя да кажа да не позволим да счупи златното яйце на българската икономика – туризмът. Търси се ген. Мутафчийски на българската икономика, който да изведе всички нас през тази трудна ситуация“, добави д-р Полина Карастоянова.

В рамките на Тристранния съвет днес е постигнат консенсус от всички по отношение на предложението руските визи да отпаднат, или цената им да бъде редуцирана от 60 евро на 10 евро. Процедурата по получаване на туристическа виза на границата е нещо много важно за нас, каза още изпълнителният директор на НБТ.

Спасителните мерки, обявени от д-р Карастоянова в ефира на bTV, са отразени от медиите СтандартМонитор, Блиц, Клуб ‘Z’, ПИК, Фрогнюз, ФлашнюзФактор, НовиниБГ, Топновини, ЛупаБургасИнфо, БГтуризъм и др. Вижте цялото интервю: