Полина Карастоянова д-р Полина Карастоянова
Снимка: НБТИзточник: Труд

Д-р Полина Карастоянова: Необходими са единни правила за работа, които да дадат сигурност на клиенти и бизнеса

Хотелиерите и Министерство на туризма работят по план, според който имат готовност да отворят поетапно морските курорти след 20 юни или през юли. Това заяви изпълнителният директор на Националния борд по туризъм (НБТ) д-р Полина Карастоянова след срещата на най-голямата работодателска организация в туризма с представители на министерствата на туризма, здравеопазването и вътрешните работи, както и на Националния оперативен щаб, цитирана от „Труд“ на 23 април 2020 г. По-голяма яснота обаче ще има в средата на май, когато стане ясно и дали ще бъде продължено извънредното положение, допълни тя.

Преди да отворят хотелите е задължително за бъдат изготвени конкретни и единни правила за работата им, така че едновременно да се гарантира сигурността на туристите и на бизнеса, допълни Карастоянова. Необходимо е в тези единни стандарти да бъдат упоменати всички здравни и санитарно-хигиенни мерки, които ще е нужно да се спазват от персонала и гостите, както и да се изработят правила за реакция при форсмажор, за да се гарантира на бизнеса, че той няма да изплаща впоследствие рекламации. Според НБТ е нужно и да бъде изготвена анткризисна програма за бранша за периода до есента на 2021 г. На първо място трябва да се изготви рекламна кампания с акцент върху български туристи, обясни д-р Карастоянова. Както и да се обърне внимание на близки държави като Румъния, Молдова, Украйна и Русия. Усилия трябва да се насочат и към привличане на гости от традиционните ни пазари, но след като има яснота кога и дали ще пътуват те през това лято, допълни тя. Нужно е облекчаване на визите за Русия, което сега може да бъде договорено предвид промените в политиките на Европа. Според бизнеса е напълно възможно документите да бъдат издавани направо при пристигане, на границата и при това на по-ниска цена.

Сред мерките, които предлага бизнеса и благодарение на доброто си партньорство с Министерство на туризма очаква да бъдат приети е концесионерите и наемателите на плажове да не плащат такси на държавата за този сезон. Така те ще успеят да увеличат разстоянието между чадърите и шезлонгите, ще заемат по-голяма част от ивицата, но ще предлагат плажните пособия безплатно или срещу символични цени от 1 лев, обясни Карастоянова. Според представителите на Националния борд по туризъм е належащо и въвеждането на ваучери за почивки, но като се отчитат спецификите на сектора, чиито механизми на работа са различни от всички останали индустрии.

Д-р Карастоянова коментира и идеите на Гърция да въведе здравни паспорти за туристите, и на Турция – да издава сертификати на курорти чисти от епидемията. Според д-р Карастоянова обаче подобен медицински Шенген няма как да проработи, защото мерките във всяка страна ще са различни и дори могат да бъдат приети за дискриминационни. Подобни идеи са опасни, защото вместо да доведат до по-бързото нормализиране на ситуацията, на което всички се надяваме, ще съградят нови стени и железни завеси, обясни д-р Карастоянова.