д-р Полина Карастоянова в ефира на Bulgaria ON AIR
Източник и снимка: Bulgaria ON AIR

Д-р Полина Карастоянова: НБТ предлага субсидиране на българските авиокомпании и туроператори и падане на визите за руски туристи

От Националния борд по туризъм (НБТ) са подготвили пакет от антикризисни мерки. Какви са предложенията им?

„Подготвихме комплект от мерки, които представихме на премиера и на министри. За нас е важно да се преразгледат разпоредбите с визите за туристи от Русия. Ние предлагаме те да паднат“, каза за „Денят ON AIR“ изпълнителният директор на Националния борд по туризъм д-р Полина Карастоянова на 13 април 2020 г.

Тя допълни, че пандемията е променила отношенията в света и политическите съображения вече са други.

„България е загубила до този момент 32-ма наши сънародници, толкова хора губят в Италия за час. Доскоро подкрепата от държавата, за който и да е сектор от икономиката, се приемаше за нещо отвъд рамките на ангажиментите ни. ЕК обаче излезе с позиция и насърчи да се подкрепи тези сектори от икономиката, които имат необходимост“, изтъкна д-р Карастоянова.

Според нея има необходимост за субсидиране на авиокомпаниите в България.

„Туризмът и авиоиндустрията първи бяха покосени от кризата с коронавируса. Призоваваме за подкрепа на Bulgaria Air и на българските чартърни авиокомпании. Наложително е да бъдат преразгледани летищните такси. Важно е да се намери форма за субсидиране на български авиокомпании и туроператори“, обясни д-р Полина Карастоянова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ, за да вървим към връщане на икономическите изражения от миналата година, е необходима авиационна инфраструктура.

„Последната мярка от антикризисния пакет от мерки е – концесионерите обслужват цялата плажна зона, но ползват 50% от нея, а останалите 50% са за свободно ползване. Нуждата от социална дистанция ще се запази и след Ковид-19„, отбеляза още д-р Карастоянова.

Предложението е внесено в петък, днес АИКБ, БСК са подкрепили предложението по време на Тристранния съвет днес.

Вижте цялото интервю: