Източник: БНР

Д-р Полина Карастоянова: Националният борд по туризъм настоява за общи мерки срещу Covid-19 в зимните курорти

Националният борд по туризъм поиска държавните институции да въведат общи мерки срещу разпространението на Covid-19 в зимните курорти. Мерките трябва да бъдат разработени от държавата, общините, курортите и здравните власти, и да се прилагат едновременно, каза за БНР изпълнителния директор на борда д-р Полина Карастоянова.

Наши преки конкуренти в Европа като Австрия, Швейцария, Италия направиха необходимите стъпки и имат сериозен аванс, изтъкна Полина Карастоянова в предаването „Хоризонт до обед“ на 19 октомври 2020 г.

„Имаме готовност да представи и да предложим на институциите най-доброто, което се прави по света. Независимо от непрогнозируемото развитие на кризата с Covid-19, трябва да се прави съществена разлика между това, което има като степен на подготовка в планинските, в зимните курорти и общите мерки, които важат за градовете и домовете ни.“

Мерките, които се взимат в хотелите в планинските курорти в този момент, представляват инвестиции – от няколко хиляди лева в малките къщи за гости до десетки хиляди във високите категории хотели, подчерта Карастоянова. „В туристическите комплекси мерките, които се взимат, са изключителни“, увери тя.

Летният сезон беше така организиран, така осигурен, че не беше регистриран нито един случай на Covid-19, който да е причинен от престой в хотел, отбеляза още Полина Карастоянова.

Националният борд по туризъм настоява да бъдат отпуснати и допълнителни средства за рекламата на България като туристическа дестинация.

„Държавните институции да създадат именно тази много висока степен на сигурност и на подготвеност като линия на съобщения и да дадат възможност българският туризъм добре контролирано да премине през предстоящия зимен сезон“.

Ранните записвания за зимните курорти през целия период от март насам са почти в застой, поясни още Полина Карастоянова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл: