NTB UNWTO logo
Източник: БТА

Д-р Полина Карастоянова: Национален икономически щаб да разработи едногодишна програма за спасяване от ликвидация на най-засегнатите сектори – „туризъм“ и „транспорт“

Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм (НБТ) д-р Полина Карастоянова съобщи в пресцентъра на БТА на 13 март 2020 г., че браншът предлага премиерът да сформира национален икономически щаб, който от този момент да се ангажира с изготвянето на едногодишна програма за спасяване от ликвидация на двата най-засегнати от кризата във връзка с коронавируса сектори – „туризъм“ и „транспорт“.

В него трябва да участват всички министри с икономически ресори, в това число – и финансовият министър.

От бранша настояват в НС ресорната комисия да свика извънредно заседание и да сформира работен формат в контекста на предстоящото приемане на извънредното положение в страната.

Ако това предложение бъде прието, то допускам създаване на временно действащо законодателство за периода на извънредното положение, и това би дало възможност на комисията по икономическа политика и туризъм да придвижи някои от мерките, за които, според бизнеса, се изисква законодателна промяна, обясни д-р Карастоянова.

От бранша изразиха готовност да предоставят своята експертиза, както и контакти на европейско и световно равнище.

Туристическият бизнес е в катастрофа и въпросът е ясен – как да бъде формулиран работещ икономически план за следващите 12 месеца, за да може на 13 март 2021 г. туристическата индустрия в България да е запазила своята жизнеспособност, заяви Карастоянова и посочи, че в този период два туристически сезона са под голям риск.

Браншови организации в туризма искат държавата да поеме разходите за социални осигуровки, дължими от работодателите и работниците, по изплащаните от работодателите трудови възнаграждения, за срок от 12 месеца, считано от първи април.

Друго искане е за безлихвено отсрочено плащане на ДДС за 12 месеца и на местен данък и такса смет за същия срок, считано от 1 април.

От бранша искат осигуряване на целеви финансов ресурс, който да е не по-малък от 200 млн. лева чрез Българската банка за развитие за рефинансиране на кредити на туристическия сектор към банките. Браншът настоява за мораториум върху влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за 12 месеца, считано от 1 август 2020 г., като това искане се подкрепя и от други браншове.

Те искат още правителството да инициира финансов инструмент за подпомагане на туристическия бранш чрез използване на евросредства.

Представителите на бранша информираха по време на пресконференция, че по данни отпреди два дни има спад на продажбите на туристически услуги до 75 на сто, анулиране на над 90 на сто от планираните организирани събитийни прояви, почти 60 на сто от фирмите в бранша ще са принудени да съкращават работни места, хотелиерският и ресторантьорският сектор отчита спад в текущите продажби над 70 на сто и анулиране на резервации до 80%.

Тези данни са динамични, предупредиха от бранша и изтъкнаха, че към днешна дата те ще са още по-катастрофални.