Полина Карастоянова д-р Полина Карастоянова в студиото на Нова телевизия
Източник и снимка: Нова телевизия

Д-р Полина Карастоянова: Наредба Н-18 с още по-голяма тежест засяга хотелските вериги

Д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, и шеф Иван Манчев, собственик на верига ресторанти, коментират промените в Наредба Н-18 в студиото на Нова телевизия на 30 януари 2020 г.

„Отсрочката на въвеждането на промените в Наредба Н-18 не дава нищо, освен едно отлагане във времето. За мен е важно ДДС-то да падне, за да може бизнесът да си поеме дъх. Въвеждането на наредбата вкарва ресторантьорите в много сериозни трудности”, каза в ефира на „Здравей, България” шеф Манчев.

„Става дума за система, която е свързана с НАП и прави идентификационен код, който отива в системата, а тя го връща на касовия апарат, който го изпраща в приходната агенция”, уточни той. о думите му има много условности в работата с тази система. И даде пример с това, че ако клиент реши да смени поръчката си, трябва да се изтрият сметките.

Манчев поясни, че касовата бележка трябва да отговаря на кода, който системата е изпратила, но проблемът не била системата, а ДДС-то. Според него, преди тази наредба да бъде въведена, трябва да има обсъждане с бизнеса.

„Наредба Н-18 съществува и в момента. Говорим за промени в нея и тя не се прилага само за хотелиерския и ресторантьорския бизнес. Погрешно беше интерпретирано, че тази наредба засяга основно малкия и средния бизнес. С още по-голяма тежест тя засяга хотелските вериги. Става въпрос за софтуерна промяна. 4- и 5-звездните хотели работят в глобален софтуер и е трудно той да се адаптира към тези промени”, обясни д-р Карастоянова.