Полина Карастоянова д-р Полина Карастоянова в студиото на bTV
Източник и снимка: bTV

Д-р Полина Карастоянова: Най-важното за нас е българската държава да влезе като инвеститор в туристическата индустрия

Какво следва за българския туризъм след фалита на „Астрал Холидей“?

Очаквахме домино ефектът и в България, когато стана ясно, че сме изправени пред криза след фалита на „Томас Кук“ заради компаниите, свързани с британския туроператор. За България основния партньор беше „Астрал Холидейз“, това обясни д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

В интервю за bTV на 8 октомври 2019 г. експертът подчерта, че е важно да се защити и облекчи ситуацията на българските хотелиери, които няма да получат своите плащания по договорите с „Томас Кук“. По думите ѝ това включва фактури, корпоративен данък и ДДС.

Д-р Карастоянова заяви, че няма български граждани, които да са застрашени, тъй като сънародници, които са пътували или предстои да пътуват с „Астрал Холидейз“, имат своята застраховка. Отделно чуждестранните туристи са били успешно извозени.

„Най-важното за нас е българската държава да влезе като инвеститор в туристическата индустрия. Нужна е мощна подкрепа в две посоки – рекламата на страната и подкрепа на чартърна програма на туроператори, които имат капацитет да изпълняват полети“, допълни още тя.

Според нея държавата е съсобственик на туристическата индустрия и собственик на стратегическата инфраструктура, земя и културни места. Д-р Карастоянова счита, че България може да се намеси чрез различни инструменти. Като пример даде безлихвени заеми през Българската банка за развитие.

Освен това експертът смята, че е необходима промяна на модела, по който държавата съуправлява туристическия сектор.