д-р Полина Карастоянова

Д-р Полина Карастоянова: Израелските туристи са важни за нас по много причини, включително културни, исторически и такива, свързани с традиционно приятелските отношения между България и Израел

Може ли конфликтът в Газа да повлияе на израелския бизнес в България, пита Дарик радио.

Сред засегнатите сектори у нас се очаква да бъде и туризмът, тъй като през последните години българските туристически дестинации приемат все повече гости от Израел. След събитията от 7 октомври обаче, много авиокомпании отмениха полетите си до Израел, а правителствата отправят предупреждения към гражданите си да не пътуват към региона.

„Във възникналата изключително тежка ситуация има нужда от стратегия, мислене и подход, които Министерството на туризма и държавата трябва да демонстрират. Израелските туристи са важни за нас по много причини, включително културни, исторически и такива, свързани с традиционно приятелските отношения между България и Израел. Потенциалът за развитието на този туристически пазар беше огромен и ние имахме увереност в положителния тренд, но сегашната ситуация променя всичко“, коментира пред Darik Business Review изпълнителният директор на Националния борд по туризъм д-р Полина Карастоянова.

По думите ѝ сигурността е фактор номер едно в туризма, независимо от всички други предпоставки за привлекателността на една държава. И когато сигурността е разрушена като даденост, тя предопределя изключително негативни последствия.

Тя каза още, че туризмът може да свърже най-отдалечените точки на света, но е и най-добрата платформа за постигане на сближаване, дори след години на политически, военни и други конфликти.

„Туризмът е втората сцена на дипломацията и неговата роля в България, от гледна точка на държавната политика, е абсолютно подценена и неразвита“, заяви изпълнителният директор на Националния борд по туризъм.

Полина Карастоянова призовава Министерството на туризма и българската държава да се погрижат не само за нашите сънародници в Израел, които искат да се върнат в България, но и за израелските граждани, които имат нужда от закрила.

„Имаме всички предпоставки и причини да поканим израелски граждани, които са загубили домове и близки, аналогично на начина, по който се отнесохме към украинските граждани. Време е да постъпим човешки като държава и като народ. Озадачена съм, че министърът на туризма няма позиция по този въпрос“, коментира още Карастоянова.