Карастоянова д-р Полина Карастоянова в студиото на Bulgaria ON AIR
Източник и снимка: Bulgaria ON AIR

Д-р Полина Карастоянова: Интересът на българските туристи към страната ни е безусловен

Много българи прекараха празниците в чужбина. Най-голям скок се наблюдаваше в резервациите в съседните държави: Турция, Македония, Сърбия и Албания.

Въпреки това, според изпълнителения директор на Националния борд по туризъм д-р Полина Карастоянова, в същото време традиционните селища у нас, с минерална вода и добра българска кухня, са били напълно заети.

„Интересът на българските туристи към България е безусловен“, заяви тя в интервю за телевизия „Bulgaria ON AIR„.

По думите ѝ имаме сравнително добри резултати, като към октомври приходите от туризъм са били 3,5 млрд. евро, а посещенията от чуждестранни туристи – 9 милиона.

Експертът допълни, че 2019 г. е била трудна, но е завършила с добри резултати.

„Има стабилна основа, върху която туризмът се развива. Има устойчивост и дори фактори, независещи от нас, все още дават възможност българският туризъм да бележи положителен тренд на развитие и да регистрира малък ръст“, посочи д-р Карастоянова.

Тя заяви, че няма нищо по-трудно от това да развиваш сектор туризъм в страна като България, която предлага твърде много възможности.

„Рекламираме се правилно, но с много ограничен бюджет. Той несъответства на ролята и мястото на туризма в националната икономика. Считаме, че са налице всички предпоставки в един следващ мандат на управление моделът на държавната собственост в туризма и моделът на презентиране на България на международните пазари да бъде в различен от досегашния мащаб“, категорична бе Карастоянова.