д-р Полина Карастоянова д-р Полина Карастоянова в студиото на bTV
Източник и снимка: bTV

Д-р Полина Карастоянова: Фалитът на „Томас Кук“ ще покаже дали държавата и браншът могат да работят заедно

„Фалитът на туроператора „Томас Кук“ е трудна ситуация на финала на един тежък летен сезон. Банкрутът на компанията ще покаже дали държавата и туристическия бранш могат да работят заедно в криза, това заяви изпълнителният директор на Националния борд по туризъм д-р Полина Карастоянова.

За bTV експертът подчерта, че българските хотелиери са издали фактури към туроператора, за които са платили ДДС и дължат данък печалба. Тя призова държавата да подкрепи туристическата индустрия, защото засегнатите от фалита ще бъдат лишени от изработените приходи и ще трябва да платят допълнителни разходи върху нереализирани сделки.

По думите ѝ е нужно политическо решение на проблема.Тя обясни, че към момента тече процедура по организирането на колективен иск. По този начин потърпевшите ще имат по-силна и изявена позиция, отколкото биха имали по отделно. Освен това изтъкна, че Министерството на туризма е реагирало адекватно и навременно около ситуацията.

„Дигитализацията погълна като черна дупка една 147-годишна компания, а несигурността около брекзит попречи на нейното рефинансиране“, допълни още Карастоянова.

Експертът смята, че модерните технологии не са създали конкуренция между туроператорите и хотелиерите, а конкуренция между човешките финансови възможности.

„На два пъти вече сме свидетели на война на парите, която се води на туристическото поле. Първата фаза беше свързана с подобрената геополитическа обстановка и огромните ресурси, които преките ни конкуренти инвестираха в индустрията, за да излязат напред“, изтъкна още тя.

Според нея професионалната оценка е, че през последните 20 г. промяната на модела на работа и дигитализацията са промени, които в „Томас Кук“ са подценени.