Евтим Милошев
Снимка: МТИзточник: Travelnews.bg

Д-р Полина Карастоянова: Евтим Милошев създаде отлична работна среда с туристическия бизнес

Туристическият бранш е готов да даде втори кредит на доверие на служебния министър на туризма Евтим Милошев, който е спряган да остане на поста и в едно бъдещо редовно правителство.

„Евтим Милошев създаде отлична работна среда с туристическия бизнес. Приоритизира проблемите и бързо предприе мерки за тяхното решаване“, отбеляза д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. Тя смята, че с предишния министър Зарица Динкова не е можело да се работи и е подхождала да разделя бранша. „Оставаме с мотивация да продължим да работим с Евтим Милошев, защото трябва модерна и нова стратегия за развитие на туризма, който да стане приоритетен за държавата“, подчерта Карастоянова пред TravelNews.

„Подходихме с кредит на доверие към него в служебното правителство. Ще му дадем и втори кредит на доверие, защото беше проактивен и имаме добър диалог“, заяви Иван Грошев, председател на Асоциацията на инкаминг агенциите (AIA), която обединява представителствата на големите чужди туроператори у нас.

Председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) Димитрина Горанова коментира, че не са имали големи очаквания от министър Милошев, както и към други служебни министри през годините, защото са с кратък хоризонт на действие и докато влязат и се запознаят с проблемите, мандатът им изтича. Той е поел ангажимент да работи с бизнеса и да направи отчет за свършеното, който очакват да представи. Горанова се надява министър Милошев да подкрепи туроператорите за оставането на по-ниското ДДС за този бранш, тъй като ставката се увеличава от 9 на 20% от 1 юли 2024 г. Новото Народно събрание трябва да вземе бързо решение, защото пакетите са продадени още през миналата година, подчерта тя.

„Първоначално бяхме скептични, защото Евтим Милошев не идва от бранша, но се оказа, че разбира от бизнес и има страничен поглед на нещата. Той самият се бори с администрацията и със спънките, като бизнесмен“, обяви Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. Той се надява да бъде запазен на поста, защото честата смяна на министри не е правилно решение, особено в средата на летния сезон. За първи път имаме човек от бизнеса като министър на туризма, каза Алибегов.

Същото очерта и Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). „Отношението ни сега е позитивно въпреки, че стартирахме на нокти и бяхме скептични“, коментира тя. От организацията са поискали три неща от него, като едното вече е изпълнено – засилени проверки за организирането на нелегални екскурзии. Илиева се надява Милошев да продължи да работи в същия дух, като реагира бързо и адекватно.