д-р Полина Карастоянова д-р Полина Карастоянова в ефира на Нова телевизия
Източник и кадър: Нова телевизия

Д-р Полина Карастоянова: Еднозначната оценка на НБТ за ситуацията в момента е, че тя е близо до абсолютния колапс

Може ли да бъде спасен летният сезон? От какво се нуждае българският туризъм? Д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм (НБТ), говори за Нова телевизия на 15 юни 2020 г.

„Еднозначната оценка на Националния борд по туризъм за ситуацията, в която се намираме, е че тя е близо до абсолютния колапс. Виждаме изключителна активност на преки наши конкуренти – Гърция, Турция, Хърватия, Черна гора, които провеждат активна комуникационна политика на международните туристически пазари и на световните медийни платформи. Трябва да изразим солидарност към всяка част от туристическия сектор. Това е една много сложна система от взаимоотношения, която произвежда 15 % от БВП на страната. Тези хора трябва да бъдат чути и подкрепени“. Това заяви в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините“ д-р Карастоянова.

Според нея най-сериозният инструмент за насърчаване на българския туризъм е в ръцете на министър-председателя. По думите й мярката 60/40 не работи за всички. „По-малко от 5 % са компаниите от туристическия сектор, които са се възползвали да кандидатстват по нея. Мярката трябва да бъде трансформирана в 80/20 и да действа и за новоназначени служители“, поясни тя.

Ползването на чадъри и шезлонги не бива да се обвързва с други услуги на плажа.

Най-важната мярка, която все още има възможност да бъде въведена, е системата за ваучерите, заключи тя.

Вижте цялото интервю: