д-р Карастоянова в студиото на БНТ д-р Карастоянова в студиото на БНТ
Източник и кадър: БНТ

Д-р Полина Карастоянова: Анонсираните решения от правителството отговарят на проблемите в туризма

„Туристическата индустрия и авиацията са двата най-силно засегнати сектора от COVID-19“, каза в студиото на Сутрешния блок на БНТ на 28 юли 2020 г. д-р Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм. Тя обясни, че и двете индустрии имат мултиплициращ ефект за националната икономика. Свързаните със сектор туризъм отрасли са били засегнати в голяма или в пълна степен.

На среща с новия министър на туризма Марияна Николова са поставени четири непосредствено важни въпроса, свързани със субсидирането на чартърните полети, отварянето на определени нови пазари.

„Важно е правителството като управляващи да дадат знак за една мярка, която конкурентни дестинации прилагат, а именно – в случай на COVID-19, разходите за карантината на туристите, които са се оказали в тази трудна ситуация, ще бъдат поети от държавата. Гърция е един от най-добрите примери в това отношение.“

На четвърто място са мерките в подкрепа на бизнеса. Решенията, анонсирани вчера, отговарят на четирите проблема от първа спешност, смята Карастоянова. Тя подчерта, че Националният борд по туризъм оценява ролята и приноса на Валери Симеонов в постигането на тези решения.

„Всичко, което е направено преди COVID-19 вече не е актуално. България има нужда от много свеж вид енергия, присъствие, интелигентна заявка за това, което предлагаме“, каза д-р Карастоянова. Тя заяви, че ще подкрепят всяка стъпка на новия министър по отношение на дългосрочното развитие.

Вижте цялото интервю: