Източник и кадър: БНТ

Д-р Полина Карастоянова: 40 лева на човек на ден не е никаква форма на подкрепа за туристическия сектор

Бюджетът от 40 лева на човек на ден не е никаква форма на подкрепа и печалба за туристическия сектор и не може да бъде разглеждано като инструмент, с който се постигат бизнес резултати. Това е мярка просто в подкрепа на човешки съдби, каза в „Денят започва“ по БНТ д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, на 10 март 2022 г.

„Отварянето на хотелската база извън сезона е много скъпо и много сложно усилие. Бюджетите са абсолютно нерелевантни към разходите, които колегите хотелиери вече правят там, където са приели и са настанили украински граждани“, заяви Карастоянова.

Според Карастоянова не е добра идеята първо да се чака базите на държавата да бъдат напълнени с украински граждани.

„Чухме, че от хотелиерския сектор колегите ще бъдат потърсени, когато базите на държавата бъдат напълнени. Това е твърде смущаващо като идея, защото базите на държавата или нямат никаква готовност за приемане на хора или става въпрос за санаториуми и рехабилитационни центрове, където хора се възстановяват от операции. И изглежда абсолютно нелепо те да търсят алтернативно решение“, каза Поли Карастоянова.

По думите ѝ държавните институции са се забавили с реакцията в тази кризисна ситуация.

Членовете на Националния борд по туризъм в рамките за по-малко от 48 часа са представили на Министерството на туризма подробна и конкретна информация за своите възможности и готовност да окажат подкрепа и да дадат алтернатива за следващите няколко месеца.

„Най-бавният участник в тези процеси е държавата, поради особености, свързани със съобразяване на процедури и нормативни уредби. И ден 15-и от войната е първият, в който функционира или поне е обявен вече, че съществува Централен кризисен щаб. Ние виждаме едно характерно за нашето управление обстоятелство, да не го наричам дефицит, и то е че управлението при кризи означава да можеш много бързо и много ефективно да се справиш с това, което се случва, без да спират всички други процеси. А ние наблюдаваме точно обратното – буквално парализиране на останалите теми, които са важни за обществото, за бизнеса, за хората“, коментира Поли Карастоянова.

Карастоянова допълни, че се очаква тази седмица да започне да действа мярката в подкрепа на хотелиерите, но и това е непотвърдена информация.

Вижте цялото интервю: