Полина Карастоянова д-р Полина Карастоянова
Снимка: НБТИзточник: радио „Фокус“

Д-р Полина Карастоянова: 300 хил. души, работещи в туристическия бранш, са икономически застрашени от пандемията на коронавируса

300 хил. души, работещи в туристическия бранш, са икономически застрашени от пандемията на коронавируса. Това каза за обзора на деня „Това е България“ на радио „Фокус“ д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Сдружение „Национален борд по туризъм“. Тя обясни, че ако се стигне до фалити в сектора заради епидемията, голяма група от хора ще се окажат без работа. Карастоянова посочи, че алтернативите за работещите в сектора са ограничени.

„Който и да е опитен или кадърен специалист в сферата на туризма можеше да си намери дори по-добре платена работа в Гърция или в Западна Европа. Сега това не е опция, защото виждаме, че това е глобален проблем и в по-тежка степен за Европа“, допълни тя.

Полина Карастоянова каза още, че на този етап не могат да бъдат дадени конкретни прогнози за загубите от пандемията, защото тя продължава да се развива и не се знае кога ще достигне своя пик. Според нея е важно да бъде създаден ясен финансов план с участието и на държавата и припомни, че тепърва предстоят летния и зимния туристически сезон, които ще бъдат засегнати от коронавируса.

„Ако ние се консолидираме, останем и изберем България и тези, които биха искали да планират своята семейна и делова почивка или пътуване да го направят в страната ни, това би било още един силен израз на подкрепа към нас самите. Подкрепяйки местната икономика ние спасяваме себе си“, подчерта изпълнителният директор на Сдружение „Национален борд по туризъм“.