Мартин Захариев д-р Мартин Захариев в студиото на на "Денят започва с Георги Любенов"
Източник и снимка: БНТ

Д-р Мартин Захариев: Туристическа София е неузнаваема в последните три-четири години

„Ние пак ще имаме растеж в туризма, но не в този мащаб, в който имахме през последните 3 до 5 години. Разбира се, ние имахме щастието да имаме една геополитическа ситуация, която беше в голяма подкрепа на този ръст. Но туризмът е една много конкурентна индустрия“, каза в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ на 21 април 2019 г. Мартин Захариев, зам.-председател на Националния борд по туризъм.

Той е на мнение, че Министерство на туризма е министерството-сираче в структурата на МС. Това е най-бедното министерство, с най-малък бюджет. Според него това е една системна несправедливост към един сектор, който докарва близо 12% от БВП на страната. Сам по себе си туризмът генерира около 8 милиарда.

Предстои годишна среща на Националния борд по туризъм на 23 април. Този път акцентът е София. Ресорното министерство е изнесло като приоритет за тази година вътрешния туризъм и инвестициите.

От Националния борд ще съберат елита на IT сектора, на банковия сектор, на българското производство, на сериозни компании, които се занимават с оценки на недвижима собственост, консултанти на банковия сектор и представител на публичната администрация в лицето на самото Министерство, на ресорната комисия в парламента, кмета Фандъкова, зам.-кмета по транспорта.

Мартин Захариев: Искаме да представим интересни решения и възможности за инвестиции. Туристическа София е неузнаваема в последните три-четири години, казва д-р Захариев. През 2018 година София е надминала като туристи броя на населението в града.