Мартин Захариев
Източник и кадър: bTV

Д-р Мартин Захариев: Имам самочувствието да приема поста министър на туризма

Националният борд по туризъм изпрати писмо до председателя на Бойко Борисов и до Мария Габриел, с което предлага за министър на туризма д-р Мартин Захариев.

„Имам самочувствието да приема тази отговорност. Големите инвеститори подкрепят тази кандидатура, защото ти не можеш да направиш нищо, ако хората не те подкрепят“, каза Захариев в интервю за bTV на 14 май 2023 г.

Той уточни, че не е получавал отговор от Бойко Борисов и няма никакви контакти с политици.

„Имам усещане, че ще има правителство, но не се дължи на моя позитивизъм, а на това, че ножът е оправял до кокала. Под килима са заметени редица нечистотии, които трябва някой да изчисти“, каза Захариев.

„Съдбата на държава е в ръцете на десет души. Те всеки ден са в новините. Те трябва да решат отговорно, отговорността, която са поели да бъдат избрани“, подчерта той.

„Математиката не излиза към момента, но проблемите взимат връх, имаме шанс да катастрофираме съвсем скоро. Но имаме и шанс за обратното – да избутаме тежкия камък по нанагорнището и да се опираме да се върнем към нормалността“, посочи Захариев.

Той коментира и номинацията на Мария Габриел за премиер от ГЕБР. По думите му това била едно доста сполучлива номинация.

„Първата дама европейски министър в редовен кабинет ще бъде това. Ние българите имаме този шанс да пишем история по свой начин. Преди 20 години бяхме единствената държава в света, чийто цар беше премиер в парламентарна република“, каза още Мартин Захариев.

„Политически неоцветен кабинет би имал по-голям шанс да получи подкрепа от политизиран“, заяви той.

Според него не бива да се политизират секторите култура, туризъм, спорт. „Всяко политизиране в тези сектори е деструктивно. Има други сектори, в които играят сериозно пари и там политизацията я има“, подчерта Захариев.

Той бе категоричен, че всички сектори трябва да бъдат реформирани.

„Моята математика не излиза при пълен кворум. При по-малък кворум към този исторически момент на избора са възможни всякакви конфигурации“, заяви той.