Мартин Захариев
Източник и кадър: БНТ

Д-р Мартин Захариев: Големи реформи в туризма сега не могат да се направят

Заместник-председателят на Националния борд по туризъм д-р Мартин Захариев обяви, че не е получавал покана да заема поста министър на туризма в кабинета на Мария Габриел, каза в интервю за „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ на 20 май 2023 г.

Той изтъкна, че има самочувствието за този пост, защото има подкрепата на много организации. Смята, обаче, че експертно правителство с хоризонт от една година няма да може да направи реалната реформа, от която се нуждае секторът.

„Средата е много враждебна. Големи реформи в туризма сега не могат да се направят. Хоризонтът на това експертно правителство, ако е само една година, това не е достатъчен срок за устойчива реформа в сектора, от каквато той се нуждае. Защото това е сектора, който генерира 10% от БВП на България.

Аз седя на твърдата, принципна позиция, че няколко сектора трябва да имат хигиенична дистанция от политиката, защото тя е деструктивна за тях – това са туризма, това е спорта, културата, високите технологии, машиностроенето и т.н. Защото това са сектори – някои от тях формират българската идентичност – особено културата и туризма, те са нашето ДНК. Всеки допир на политиката до нас, до пушека на барута от политическите войни, е деструктивно, както вътре в България, така и два пъти по-лошо, погледнато отвън от света“, посочи Захариев.

Той изрази адмирации към сегашния екип, който ръководи Министерство на туризма начело с Илин Димитров. По думите му в тази сложна ситуация те са изпълнили не на 100%, а на 110% процента очакванията към тях.

Целия разговор вижте във видеото: