Мартин Захариев БНТ д-р Мартин Захариев в интервю за БНТ
Източник и снимка: БНТ

Д-р Мартин Захариев: ЕСТИ е сред най-умните ходове на Министерството на туризма

Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) стартира официално.

От 1 октомври 2019 г. всички собственици на места за настаняване, задължително трябва в реално време да подават информация за гостите си към системата. В противен случай подлежат на глоба. Целта е да се изсветли сектора и на едно място да има централизирана информация, до която Туристическото министерство, МВР, НАП, общините и НСИ да имат достъп по всяко време.

„Тази система е сред най-умните ходове на министерството“, коментира д-р Мартин Захариев, зам.-председател на УС на Сдружение Национален борд по туризъм (НБТ) за БНТ на 1 октомври. Защото слага край на статистическия хаос в сектора. До сега НСИ и министерство събираха данни чрез съвсем различни инструменти.

„По национална статистика имаме 3 хил и отгоре места, а в регистъра на Министерството на туризма имаме близо 19 хил. та и малко повече. Значи това е близо 6 пъти разлика. Така да се каже държавата не знае какво прави в левия си и в десния си джоб. Проблемът е, че инвеститорите – местни, чуждестранни, които искат да са участници в този пазар, нямат реалната картина каква е конкурентната среда, в която се случва инвестицията“, каза д-р Захариев.

„Не е възможно да осъществяваш този вид дейност, туристическа дейност като място за настаняване, ако не си въвел системата ЕСТИ. Така че никой не бива да си прави илюзиите, че ще остане настрани от тази система на контрол“, допълни зам.-председателят на УС на НБТ.

Тези, които отлагат ще бъдат глобявани. При първо нарушение санкцията е между 1000 и 3 хил. лева, при второ – двойно повече, а при трето – обектът се затваря.