Полина Карастоянова д-р Полина Карастоянова в студиото на Канал 3

Д-р Карастоянова: Има мобилизация срещу 9% на ДДС в туризма

Виждаме мобилизация в медиите на привържениците на тези, които са против въвеждане на 9% ДДС за туризма. Разговорът по темата трябва да продължи и следващата седмица. Това заяви в „Беновска пита“ д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Национален борд за туризъм (НБТ), на 17 май 2020 г.

Тя подчерта, че засега няма нужда да се използва инструмента на протеста. „Протестът се използва, когато има липса на чуваемост. В момента ние водим диалог“, посочи д-р Карастоянова, която припомни, че освен ставката 9% ДДС за туризма, има подкрепа и за чартърните полети.

Другият гост – Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията (БАЗ), също изрази мнение, че няма причина за протести. „След разговора с господин премиера съм абсолютно сигурен, че това ще се осъществи. Винаги има някой против, диференцираната ставка в Европа е налице отдавна, а тази криза подаде да се случат нещата по-бързо.

Не мисля, че има от какво да се притесняваме, че това няма да стане. А това, че ще се случи по-рано, е още по-добре за туризма и за целия бизнес като цяло, защото не се знае какво ще се случи това лято. Секторът ни бе ударен най-много отвсички сектори откоронавируса, той още не е отворен – в момента работят 10% от заведенията, половината от заведенията в национален мащаб още не са отворени: ресторанти, барове, дискотеки, нощни клубове“, изброи Алибегов.

Той изтъкна, че свалянето на ДДС до 9% няма да свали цените в сектора: „Ще се запази нивото на цените, защото в момента те растат – защото се вдигат нонстоп доставките към собствениците.“