Майорка, Испания Майорка, Испания
Снимка: Marco VerchИзточник: БГНЕС

Чуждестранните туристи в Испания намаляват за първи път от години

Броят на чуждестранните туристи, посещаващи Испания през юли, за първи път спадна от едно десетилетие, сочат официални данни. Вероятно това е резултат от факта, че любителите на слънцето и морето избират по-евтини дестинации като Турция и Тунис.

Испания, където туризмът е около 10% от икономиката, се радва на нарастване на международните посетители на градовете и плажовете си през последните години, отчасти поради опасения за сигурността в други популярни слънчеви дестинации в Близкия изток и Северна Африка.

През миналата година страната изпревари Съединените щати и стана втората най-посещавана държава в света, след Франция, като броят на пристигналите през 2017 г. беше 82 милиона, пише БГНЕС.

Броят на посетителите в Испания спадна с 4,9% до малко под 10 млн. през юли спрямо същия месец на миналата година, показват данни на националния статистически институт INE, което е първото намаление през ключовия летен месечен отпуск от 2009 г. насам.

Броят на посещенията на британците падна с 5.6%, като слабият паунд направи по-скъпо посещението на държави от еврозоната като Испания. Въпреки това британците остават най-големият брой туристи, които посещават Испания през юли.

Чуждестранните посетители през първите седем месеца на годината нараснаха само с 0,3% до 47 млн., в сравнение с двуцифрения ръст от 2016 г. и 2017 г.

Премиерът Педро Санчес пренебрегна намаляването на броя на посетителите през юли по време на интервю с радио Cadena Ser, като каза, че броят на пристигащите все още са „исторически високи“.

От туристическия гигант Тhomas Cook Т заявиха миналия месец, че налице е увеличение с 63% резервациите за Турция в сравнение с миналата година, като Анталия сега е най-популярното направление за британските туристи.