туристическо лого на България туристическо лого на България
Снимка: Министерство на туризмаИзточник: БТА

Чуждестранните туристи в България са се увеличили с 31% за четири години

Чуждестранните туристи в България са нараснали с 31% за последните четири години, а приходите от туризъм с 34 на сто. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова при изслушването в парламента относно напредъка по приоритетите в сектора на 15 март 2019 г.

Ангелкова посочи, че за миналата година общите приходи от туризъм са 8,4 млрд. лева, като 2018 г. е била третата поредна рекордна година за сектора, а страната ни е била посетена от над 9,2 млн. чуждестранни туристи.

Тази година се очертава да бъде изключително трудна и динамична, коментира министър Ангелкова. Надявам се, че ще успеем да задържим нивото на туристите, които имахме миналата година, добави тя.

Министърът съобщи, че предстои в рамките на един месец да бъде изработено предложение за създаване на механизъм, който да позволи на страната ни да бъде конкурентоспособна и да привлича максимално много чартъри. По думите ѝ целта е да се гарантира организиран туристопоток.

Относно управлението на морските плажове Ангелкова обяви, че откакто Министерството на туризма управлява ивиците по морето приходите от концесси са нараснали от 13 млн. лева за 2015 г. до 18,5 млн. лева за миналата година. По думите й значително е нараснал и броят на охраняемите плажове.

Като предизвикателство министърът посочи проблема с кадрите в туризма, ожесточената конкуренция и крайно ограничения ресурс, с който Министерството разполага в сравнение с останалите дестинации, с които страната ни се конкурира.

Усилията са насочени към създаване на устойчиво развитие и промотиране и на другите важни продукти освен зимния и летния туризъм, каквито са културно-историческият, балнео и спа туризмът, вино и кулинария, каза още министърът. Тази година предстои да насочим вниманието към националните курорти като възможни за конгресен туризъм, посочи Ангелкова. В тази връзка в края на май предстои много голям международен инвестиционен форум в Слънчев бряг. Работим към връщане на по-големия интерес към детските лагери в страната, добави тя.

Николина Ангелкова отбеляза, че Министерството на туризма е първата администрация у нас, която предоставя електронни услуги чрез единен портал, който може да се ползва и от мобилен телефон. Новата платформа може да бъде използвана и на територията на ЕС, а сега се разработва и за страни извън съюза. Предстои да се въведе виртуално банкиране за заплащане на таксите за услугите.