летище Варна летище Варна
Източник и снимка: Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД

Черноморските летища в България обслужиха над 4,9 милиона пътници през 2019 г.

През 2019 година аерогарите във Варна и Бургас посрещнаха 4,9 милиона пътници и повече от 35 000 полета на 97 български и чуждестранни авиокомпании.

Въпреки изключително високият ръст на трафика от 2015 г. до 2018 г. от почти 50% и рекордната 2018 г., „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД приключи годината със 10,7% спад на пътникопотока на двете летища.

„След една толкова интересна и предизвикателна за бранша година, нашият стремеж през 2020г. е отново да възвърнем положителните нива на растеж на пътникопотока.

Непрестанно работим с цел популяризиране на летищата Бургас и Варна и цялото българско Черноморие като атрактивна туристическа дестинация, която има много да предложи дори на най-взискателния пътник.“, каза Улрих Хеппе, главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД.

Летище Бургас

През 2019 г. от летище Бургас бяха изпълнени полетни програми на 72 авиокомпании до 132 дестинации в 37 страни. Летището обслужи над 2,85 милиона пътници, което бележи спад от 12% спрямо рекордната 2018 г.

Петте страни от които летище Бургас посрещна най-много пътници са Великобритания (564 000), с 10% ръст спрямо предходната година, което се равнява на 20% от общия брой пътници преминали през летището, Русия (507 000), Полша (399 000), Германия (297 000) и Чехия (266 000).

За заминаващите от Бургас, водещи дестинации бяха Москва, Лондон, Прага, Тел Авив и Катовице. Предложението от зимни дестинации на летище Бургас включва дестинациите Лондон – Лутън и Москва-Домодедово.

Девет нови авиокомпании изпълняваха полети от и до летище Бургас и 3 нови маршрута бяха добавени към летищното портфолио.

От месец май, нискотарифната английска авиокомпания Jet2.com свърза Бургас с девет летища в Обединеното Кралство: Белфаст Интернешънъл, Бирмингам, Източен Мидландс, Единбург, Глазгоу, Лийдс Брадфорд, Лондон Станстед, Манчестър и Нюкасъл.

Най-много пътници за един ден (35 649 пътници) на летище Бургас са обслужени на 2 август.

Нови маршрути се очакват и през 2020 г. с новата директна линия Бургас – Виена, която авиокомпания Lauda ще стартира два пъти седмично на 31 март.

Към момента са заявени полети и до шест нови дестинации – трите града Лвов, Харков и Виница в Украйна, Ростов в Русия и Шчечин и Люблин в Полша ще стартират през 2020, както и 3 нови авиокомпании ще започнат да оперират за първи път на летището.

Летище Варна

През 2019 г. от летище Варна бяха изпълнени полетни програми на 66 авиокомпании до 117 дестинации в 45 страни. Обслужени бяха над 2 милиона пътници, което бележи спад от 8,6% спрямо 2018г.

Най-много пътници пристигнаха от топ шестте страни: Германия (535 000), което се равнява на 26% от общия дял пътници преминали през летището, България (260 000), Великобритания (191 000), Полша (171 000), Русия (165 000) и Австрия (124 000).

За излитащите от Варна, водещи дестинации бяха София, Москва, Лондон, Виена и Тел Авив. Отчита се ръст на пътници от Великобритания с 26% и Австрия с 15%.

Най-натоварения ден през годината бе 30 юли с общо 15 960 обслужени пътника.

Новите маршрути миналата година бяха 4, а новите авиокомпании 9.

Развитието ще продължи и тази година, след откриването на 2 нови маршрута на авиокомпания Lauda, която ще оперира Варна – Виена три пъти седмично от 31 март и на испанската авиокомпания Volotea, която ще стартира линията Варна – Нант от 14 април.

Към момента са заявени полети по две нови дестинации – Oрхус, Дания, Краков и Ржешов в Полша и Девил, Франция, които ще стартират през 2020, както и 5 нови авиокомпании ще започнат да оперират на летището.

Добра новина за зимния сезон 2019г./2020г. е обогатеното портфолио с дестинации, които за първи път тази година свързва летището с общо 16 европейски града.

През зима 2019/2020 се увеличи свързаността на летище Варна, от 6 маршрута през 2015 г. на 16 маршрута през 2019 г., с цели 5 нови зимни дестинации, а именно: Ливърпул, Берлин-Шонефелд, Кьолн, Хамбург и Париж.

Активна реклама на Черноморските летища

За поредна година, Фрапорт Туин Стар ще участва в 3-те най-важни международни туристически изложения в Лондон, Берлин и Москва, където чрез дискусии с големи международни туроператори и авиокомпании промотира, както самите летища Бургас и Варна, така цялото българско Черноморие като важна туристическа дестинация.

Екип на Фрапорт Туин Стар участва и във водещи авиационни форуми, на всеки от които се среща с представители на водещи авиокомпании. На тези срещи екипът на Фрапорт Туин Стар обсъжда с авиокомпаниите, които вече оперират до летищата Бургас и Варна, възможностите да увеличат полетите си или представя потенциала на летищата и региона пред нови надеждни партньори.

„От години, екипът на Фрапорт Туин Стар работи с редица авиокомпании с цел да реализират потенциални нови маршрути. Авиокомпаниите имат комплексни критерии при подбора на нови дестинации, а често влияние оказват и външни фактори, например политически събития, конкуренция и др.

Авиокомпаниите се интересуват доколко е склонно да пътува населението в двете точки на всеки маршрут, какви са основните причини да пътува (бизнес, посещение на приятели и роднини, туризъм, други), какъв е икономическия и потенциала за туризъм на региона, и най-важното – ще бъде ли рентабилен даден нов маршрут за авиокомпанията.

Дори ако определен маршрут отговаря на всички изброени критерии, той няма да бъде реализиран, ако не се вписва в регионалната стратегия на конкретната авиокомпания, или ако авиокомпанията няма наличен капацитет“, посочва Улрих Хеппе.

Инвестиции

През първите 13 години на концесията – периода от 2006 г. до 2019 г., Фрапорт Туин Стар инвестира над 395 милиона лева в инфраструктурни и технологични подобрения на летищата Варна и Бургас.

През 2019г. вложените средства за инвестиционни проекти на двете летища възлизат над 8,6 милиона лева.

На летище Бургас е започната поетапна реконструкция на перона за въздухоплавателни средства, като работите ще бъдат изпълнени в четири поредни години през неактивния сезон. Освен реконструкцията и рехабилитацията на настилки се предвижда и пълна подмяна на перонното осветление. Инвестицията по проекта се предвижда да надхвърли 14 милиона лева.

По-рано през годината беше завършено разширение на паркинг зоната за автомобили с около 100 места. Интересен проект бе и подобрението на поливната система – строителство на резервоар и 3 нови сондажни кладенеца и свързването им към системата за напояване на зелените площи на летището.

На летище Варна бе даден старт на фаза проектиране на рехабилитацията и разширението на пътека за рулиране „Еко“ с дължина 1220 метра. Инвестиционния проект е с очаквана стойност около 4 милиона лева.

Извършват се подобрения в сградата на хангара – конструкция и противопожарни мерки, като цялостната стойност на рехабилитацията на хангара надхвърля 1,7 милиона лева. Проекта е планиран да приключи през м. септември 2020.

През 2020 година предстои започването на строителните дейности по разширение и рехабилитация на перона за въздухоплавателни средства вкл. изграждането ново перонно осветление и проектирането на нова сграда за служба „Пожарна безопасност“.

Над 12 милиона лева са планираните от Фрапорт Туин Стар инвестиции в двете черноморски летища през 2020 г.