Прага, Чехия Прага, Чехия
Снимка: PixabayИзточник: МВнР

Чехия вече допуска имуницирани срещу Ковид-19

Считано от 21.06.2021 г., изискванията за PCR и антигенен тест преди пристигането в Чешката република няма да важат за граждани, имунизирани в държава членка на Европейския съюз (ЕС), ако са изминали 22 дни от първата доза на двукратна имунизация или 14 дни при еднократна имунизация.

Тези изисквания не важат и за граждани, преболедували COVID-19 през последните 180 дни. В тези случаи се изисква национален документ за извършената имунизация или медицински документ за прекараното заболяване, издадени от държавата членка на ЕС, където се е състояла ваксинацията или самоизолацията по време на боледуването. Образец на съответния национален документ за извършената имунизация трябва да е публикуван на интернет страница на Министерство на здравеопазването на държавата членка на ЕС.

За държави със среден риск от заразяване, каквато към момента е България, остава задължението за предварително попълването на посочения по-горе електронен Формуляр на пътуващия (Public Health Passenger Locator Form).

Считано от 1 юли 2021 г., ще се признава само електронният COVID сертификат на ЕС.

Продължават да важат изключенията от горните правила за работниците в международния транспорт и за трансграничните работници.

Припомняме, че на този етап (а и след 21.06.2021 г., ако лицата не са ваксинирани/преболедували) пристигащите от България е необходимо предварително да попълнят и изпратят онлайн електронен Формуляр на пътуващи. Необходимо е също, предварително да направят и да представят при пристигането си в Чешката република PCR тест, направен не повече от 72 часа преди пристигането си, или антигенен тест, направен не повече от 24 часа преди пристигането си. Изискването за антигенен или PCR тест не се отнася за пристигащите с индивидуален транспорт (но се отнася за пристигащите с обществен транспорт – влак, самолет автобус) пътници от България.

До 5 дни след пристигането си в Чешката република, пристигащите с индивидуален транспорт следва да направят антигенен или PCR тест.

Няма задължение за самоизолация до оповестяване на резултата от направения на чешка територия PCR тест.