Балморал Балморал
Снимка: Siggy Nowak, PixabayИзточник: БТА

Частните зони на замъка Балморал ще бъдат отворени за пръв път за туристи

Туристическите обиколки на замъка Балморал, които ще дадат на посетителите възможност за първи път да се докоснат до вътрешността на шотландската резиденция на британското кралско семейство, са били разпродадени в рамките на едва 24 часа.

Посещенията в замъка, ръководени от екскурзоводи, ще се провежда от 1 юли до 4 август, но билетите бяха разпродадени още през първия ден от пускането им в продажба. Обиколките ще се организират преди крал Чарлз III и кралица Камила да пристигнат в замъка за лятната си ваканция, като групите са ограничени до 10 души наведнъж и 40 души дневно.

Досега посетители се допускаха само до балната зала и градините на имението, завършено през 1855 г. и купено от кралица Виктория и принц Албърт.

Разпродадените „вътрешни турове“ бяха на цена от 100 британски лири или 150 британски лири с включен следобеден чай.

В рекламата на туровете се посочва, че става дума „историческо пътуване през някои от най-красивите стаи на замъка Балморал, за пътуване през времето“ от Викторианската епоха до наши дни.

През септември 2022 г. кралица Елизабет II бе фотографирана в дневната на Балморал, докато очаква лидера на консерваторите Лиз Тръс, на която предстоеше да стане премиер и сформира правителство. Два дни по-късно, на 8 септември, кралицата почина.

В страницата на замъка в интернет се посочва, че посещенията на замъка от туристи ще бъдат първи по рода си от отварянето му през 1855 година. В рекламата на туровете се изтъква, че става дума „историческо пътуване през някои от най-красивите стаи на замъка Белморал, за пътуване през времето от купуването му от кралица Виктория и принц Арбърт до наши дни“.

Посетителите ще могат да научат повече за произхода на замъка и за любовта на кралското семейство към него, както и да видят с очите си „стаите, ползвани днес от краля, кралицата и други членове на кралското семейство“.

В туровете е включена и балната зала с акварелната колекция на крал Чарлз Трети, включваща пейзажи от именията Балморал, Хайгроув и Сандрингам, както и одежди на Черлз и Камила, покойната кралица Елизабет II и нейната майка.

В замъка ще продължат да се провеждат и досегашните турове, включващи околността и градините му.