плаж на Златни пясъци плаж на Златни пясъци
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: БНТ

Ангелкова: Чакаме по-малко туристи от Германия и Русия, повече – от Великобритания и Украйна

Въпреки спада на ранните записвания на туристи от Германия и Русия за почивка по българското Черноморие, има държави от които резервациите са повече. Това заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова на 9 май 2019 г., цитирана от БНТ.

19 на сто е очакваният ръст на туристите от Великобритания. С 50% са се увеличили резервациите от Украйна, а от Чехия и Полша – с 10 на сто. Повече ще бъдат и туристите от Израел и Франция. Министър Ангелкова участва в работна среща за подготовката за предстоящия летен сезон.

Министерството на туризма разработва специална програма за привличане на повече чартърни полети за организиран туризъм. Министър Ангелкова подчерта, че това не означава субсидиране от държавата.

Надявам се до месец докладът с международния консултант, с който работим, да е готов и да го предложим за обществено обсъждане, което ще ни позволи да привлечем допълнителни полети, особено на летищата във Варна и Бургас, защото това са двете летища, които пилотно разработваме, заяви министър Ангелкова.

Проверките по Черноморието започват от 1 юни, когато официално се открива и туристическият сезон. Всеки плаж ще се проверява поне 3 пъти. Най-посещаваните неохраняеми плажни ивици ще бъдат обезпечени със спасители и медицинско обслужване. Ще бъде осигурено и почистване. За първи път това лято Министерството на туризма ще има изнесени приемни в черноморските курорти.

Ще следим безкомпромисно дали се спазват законите от една страна и да проверяваме по сигнали местата за настаняване, там където има оплакване, че не отговарят на категорията, която имат, каза министърът на туризма.

В края на месеца ще бъде обявена новата инициатива на министерството “Денят за вас”, в която се включва и община Варна.

В която заедно да промотираме културно-историческото наследство на Варна, така че да могат определени паметници на културата и забележителности да се посещават през деня безплатно от всички туристи, обясни министър Ангелкова.

На 31 май Министерството на туризма ще проведе инвестиционен туристически форум в курорта “Слънчев бряг”.

Идеята е да насочим вниманието към българското Черноморие на представители на известни международни вериги, за да могат да инвестират в изграждането на допълнителен капацитет за проекти , които ги интересуват, разказа министърът на туризма.

В началото на годината Министерството на туризма е подписало споразумение с най-голямата китайска туроператорска компания за откриването на изнесени информационни центрове в 28 китайски града.

Но разбира се, важно е това, което работим с Гърция и Сърбия за общите туристически продукти предвид липсата на пряка авиолиния към България и съответно желанието на кит туристи да посещават повече от 1 страна, подчерта министърът.

Според министър Ангелкова, изнесените информационни бюра ще помогнат за популяризирането на страната ни в Китай.