Слънчев бряг х-л Алба, Слънчев бряг
Снимка: Радис Груп АДИзточник: БТА

Чакаме 2 милиона чужденци да почиват в България през август

Броени дни преди най-натоварения месец за българския туризъм – август, страната очаква над 2 милиона чуждестранни посещения. Почти три милиона българи също са планирали почивките си в страната и чужбина за този месец. Това коментира за БТА доц. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма и председател на Контролния съвет на НБТ.

Дъждовното лято не е причина за отказ на туристите да почиват в страната, като голяма част от чуждестранните туристи са направили резервациите си за почивка у нас преди няколко месеца и затова има пълно изпълнение на програмите на организираните посещение в България.

Това се отнася и за пътуващите българи и почти никой не променя нагласите си и резервациите, които е направил за август. Лошото време не се приема като нещо, което да спре почивката, допълни експертът.

За руските туристи, избрали да почиват у нас, Драганов напомни, че това е доста динамичен пазар, който се базира в голяма си част на предварително купените имоти в страна. Интересът на техните притежатели в Русия е да реализират възможно най-високата им запълняемост. По тази причина почти по цялото Черноморие, в места където има струпване на такива имоти – около Слънчев бряг и Поморие, те са почти изцяло заети и това ще е трайна тенденция и за август.

Има обаче известен спад при организираните пътувания на руски граждани – с около 15%, коментира доц. Драганов. Сред причините за тази тенденция той изтъкна възвръщането на интереса на руските туристи към почивките в Турция, Египет и Тунис, които предлагат изключително приемливи оферти и безвизово посещение. Втората причина е свързана с намаляването на приходите на руснаците, заради промените в цените на горивата. Сега, с покачването на тези цени, твърде вероятно е през август руските граждани да се върнат обратно към България, коментира експертът.

Този август не се очаква да има изненади в посещенията на туристи в България от други пазари извън традиционните. Освен това пазари като Израел и Иран не се отразяват съществено в общия туристопоток към страната ни през този месец.

Българските туристи не се разколебават нито от проливните дъждове, предизвикали проблеми в началото на месеца в Гърция, нито от опустошителните пожари край гръцката столица, коментира експертът и напомни, че цялата територия на Гърция представлява интерес за българските летовници. Важно е винаги да се съобразяваме с природните дадености за тази страна, като август е един от изключително горещите месеци, затова трябва да се вслушваме в съветите на местните власти в Гърция и на българското външно министерство, допълни Драганов.