Bedroom Bedroom, Слънчев бряг
Снимка: Бедрум ЕООДИзточник: БНР

Бюджетна комисия прие намаляване на ДДС на 9% за ресторантьорския бранш

Комисията по бюджет и финанси подкрепи на първо четене предложението на ГЕРБ и патриотите за намаляване на Данък добавена стойност (ДДС) на 9 на сто за ресторантьорския бранш.

прие само предложенията на ГЕРБ и патриотите за намаляване на ДДС на 9 на сто за ресторантьорския бранш и за книгите. Ще има и ваучери за туризъм за полицаи и медици на първа линия в битката с коронавируса за държавните бази.

Заседанието на комисията мина в отсъствието на нейния председател Менда Стоянова и без финансовия министър Владислав Горанов, които са против намаляване на ДДС.

От министерството са изчислили, че ако бъдат приети всички идеи за намаляване на ДДС, загубите могат да достигнат над 1 милиард и 700 милиона лева.

Идеите за намаляване на ДДС предизвикаха политически сблъсъци в бюджетната комисия.

В становище до депутатите, от финансовото министерство описаха опасенията за загубите от намаляване на ДСС. За ресторантите и книгите – общо 163 милиона лева. Бяха отхвърлени идеите на ДПС за по-ниско ДДС за стоките за деца до 3 години, и на БСП – за храните и лекарствата, плащани от касата. Няма да има намаляване на ДДС за туристически и за фитнес услуги.

Според министерството на Владислав Горанов, ако всички тези идеи бъдат одобрени, загубите ще са общо над 1 милиард и 760 милиона лева, и може да се наложи вдигане на ДДС до 24 на сто и на корпоративния данък до 17-18 процента. Според ДПС, намаляването на данъка е трябвало да се случи след дълъг и обмислен дебат.

Ресторантьорският бранш е доволен от приетите промени.

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията заяви за БНР: „Предлагаме вдигане на МРЗ за бранша от 610 на 800 лева в момента на влизане на ДДС-то. Тази разлика ще покрие голяма част от предвидената загуба.“

С намаляване на ставката на ДДС ще се постигне по-голяма събираемост.