министър Ангелкова и д-р Кунчев в Бургас министър Ангелкова и д-р Кунчев в Бургас
Източник и снимка: Министерство на туризма

Бургаското Черноморие е сигурна дестинация в кризата с COVID-19

Регионът на Бургас е сигурна туристическа дестинация в настоящата криза с COVID-19, работи се по световните здравни правила и това ще продължи с нужната дисциплина.

Това заявиха от Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова, кметът на община Бургас Димитър Николов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб при представяне на резултатите от изследване за разпространението на СOVID-19 в тази част на страната на 25 юни 2020 г.

Министър Ангелкова подчерта значението на направеното изследване, което е свидетелство, че навременните и ефективни мерки, взети от правителството, доказват ползата си. Данните са изключително важни за туризма, коментира министърът. Те показват, че в Бургаска област случаите с коронавирус са под 1% и регионът е пример в това отношение.

Ще продължим да прилагаме тези мерки още по-стриктно, за да гарантираме безпроблемен сезон за туристите и за работещите в сектора. Тази тема бе сред водещите и на срещата ми с представителите на бизнеса в Слънчев бряг, каза министър Ангелкова. Тя изказа задоволство, че всички хотели, в които са настанени туристи, спазват точно мерките и инструкциите на Министерството на туризма и Министерството на здравеопазването и световните здравни стандарти. Очаква ни трудно лято, което ще е различно от предишните, и затова е нужно да сме изключително дисциплинирани и мобилизирани. За утре е насрочен първият чартър с чужди туристи от Холандия, от юли стартира активният летен сезон.

Министърът на туризма увери, че се прави всичко възможно за подкрепа на бранша и поетапно възстановяване на туристическия сектор, който бе стопиран от световната пандемия. Мярката в помощ на бизнеса 60:40 ще продължи да действа, въвежда се и мярка 80:20, освен това работодатели и самоосигуряващи се в туризма ще получават компенсации от 290 лв. месечно, ако приходитe им са намалели с не по-малко от 20%, за да се запази заетостта.

За да улесни административно предприемачите и инвеститорите в туризма, вчера правителството прие промените в наредбата за категоризация и прекатегоризация на туристическите обекти, от която отпаднаха някои изисквания, без това да ощети качеството на туристическия продукт.

В непрекъснат контакт сме с големите туроператори и моите колеги, за да покажем, че България е безопасна дестинация, спазва всички санитарно-хигиенни изисквания. Страната ни е сред първите, които още на 1 юни отвориха границите си за 29 държави, от 20 юни България приема туристи, пристигащи от 35 страни.

Експерти, участвали в изследването, посочиха, че целта му е да се установи епидемиологията на вируса. Обхванатата територия е област Бургас и съседните 5 общини. Участвали са 2300 души през периода 2-22 юни, избрани на случаен принцип, но свързани с туризма, както и хора от първа линия. Разделени са били на 4 групи, паритетно мъже и жени. Отчетените резултати дават основание, че и занапред не се очаква широко разпространение на инфекция, сочат констатациите.

Бургас е избран за проучването, защото е едно от най-красивите места и много хора искат да пребивават тук следващите няколко месеца, има и активна местна власт, заяви доц. Кунчев. Данните показват изключително ниска циркулация на вируса и изключително нисък риск за пребиваващите през следващите седмици, каза главният държавен здравен инспектор. Трябва да запазим тези добри резултати чрез постоянна превенция – с дистанция, дисциплина, дезинфекция и контрол, категоричен бе той.

Рисковете за населението и работещите тук са сравними и по-малки спрямо работещите в страната, допълни проф. Кантарджиев. Той прогнозира втора фаза на заразата с короновируса едва след края на сезона и подчерта, че чуждите туристи искат и очакват сигурност и да виждат усмихнатите лица на рецепциониста и сервитьора зад маската.

Плажовете в областта са чисти, водата бистра, територията ни е по-сигурна и безопасна, заповядайте на една незабравима ваканция, каза кметът на община Бургас Димитър Николов. „Ние ще се погрижим да го гарантираме“, заключи той.