храм-паметник Александър Невски храм-паметник Александър Невски
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: БГНЕС

Бум на уикенд туристи в София заради нискотарифните полети

Бум на уикенд туристите в София заради нискотарифните полети, констатират туристическите гидове, предаде репортер на БГНЕС.

„Имам чувството, че откакто започна да има повече нискотарифни полети до и от София, има огромен бум на туристите. И преди да има тези полети си имахме туристи, но след тях може би три-четири пъти повече хора идват”, заяви пред БГНЕС Деян Цвятков – гид от Free Sofia tour.

Най-много туристи идват от Западна Европа, САЩ и Азия. „Имаме много хора от Испания, Германия, Италия. София си става много хубава туристическа дестинация. Идват и млади хора и по-възрастни. Голяма част от туристите идват в столицата само за уикенда или си правят дълъг уикенд – за четири дни”, обясни Деян.

„Обиколките ни започват от Съдебната палата, минаваме през историята на България и София, минавайки през центъра. Повечето хора са много изненадани за това, че имаме толкова богата история. Много от тях също се изненадват колко е чисто, подредено и зелено. Впечатляват се от храм-паметника „Александър Невски”. Винаги като излезем зад ъгъла има едно възклицание, колко е голямо и красиво”, поясни гидът. Той е на мнение, че като цяло впечатленията на чужденците са, че българите са много гостоприемни, но се оплакват, че не знаем достатъчно английски, както и че няма толкова табели на английски.

Интересен факт за Деян бил, че има хора, които зарязват всичко и тръгват да обикалят света, за да се обогатят. „Много е впечатляващо, че в съвременната действителност човек може да бъде свободен, да зареже всички и да тръгне да пътува”, смята той.

Пример за това е Антонио от Валенсия, Испания, който е решил да обиколи цяла Европа и е в София за два дни. „София е много красив град. Имате много забележителности, които могат да се посетят. Наслаждаваме се, въпреки че днес е нашият първи ден, но вече сме много впечатлени от културата на града. България е по-историческо място от Испания. В Испания имаме може би по-хубаво време, но нямаме град като София”, заяви Антонио.

Туристическо изложение в Хамбург, пък била причината, която довела Лайф от Германия в София, след което към Албена. „Централните части на София са много красиви, градът е привлекателен. Научихме много неща за историята ви, които не знаехме. Не съм бил в България, затова исках да я разгледам”, сподели Лайф.

Ниският бюджет, нужен за няколко дни на средностатистически турист в София води у нас трима приятели от Канада – Одри, Филикс и Морган. „Решихме да дойдем в България, защото сме студенти и тук ни излиза евтино. Видях много красиви снимки от България в интернет и си казахме защо да не отидем – изглежда красиво. На живо дори е по-красиво от снимките, които видяхме”, обясни Морган. Тримата са посетили Варна, Банско и София. „Бяхме на плажа във Варна, който е много красив, планините, които видяхме в Банско, както и културата в София. Харесвам всички градове по различен начин. Смятам, че в София има много история от различни векове. В Канада няма останки от римляни, например. Дори и понякога българите, с които се запознавахме да не говорят английски, намерихме начин да общуваме с тях. Българите сте много дружелюбни”, допълни канадката.

Филикс, който е от Квебек, сподели, че София го е очаровала с атмосферата си, с разкопките около метространциите. „Катедралата „Александър Невски” ме впечатли най-много досега, както и сградата на парламента. Освен това Банско и Варна са много красиви. Затрудни ни азбуката ви. Българите, които срещнахме досега бяха винаги много дружелюбни”, допълни момчето.

Одри, пък решила да дойде в страната ни, защото искала да види Източна Европа. „В България не идват толкова много хора, затова е ново, забавно и свежо. Столицата ви е много красива, обиколихме я с гид. Научихме много неща, които не знаехме”, каза още тя.