из стария град Пловдив из стария град Пловдив
Източник: в-к Марица

Бум на испански туристи в Пловдив през април 2018 г.

Профилът на чуждестранните туристи в Пловдив се променя, като гостите от Западна Европа вече са повече от представителите на съседни държави, посетили града под тепетата. Това показва статистиката, която водят в информационния център, пише в-к Марица.

От началото на април 2018 г. през офиса са преминали 1139 чужденци. Най-много от тях – 197, са испанците. Сред тях е имало хора от Мадрид, Барселона и Канарските острови. Всички те обяснявали, че се чувстват много добре в Пловдив заради сходния климат с техните родни места. След испанците в града под тепетата акостират италианците. 87 представители на Апенините са посетили нашия град. В списъка следват туристите от Турция – 69, Франция – 63, и Германия – 56. Най-екзотичната гледка по пловдивските улици са гостите от Азия, които иначе се славят като големи пътешественици и много обичат да обикалят Европа. Дългоочакваните китайци са били само двама, колкото са и гостите от Япония и Корея.

Най-често чужденците питат специалистите от информационния център къде могат да се настанят, как да стигнат до заведенията и откъде да хванат автобуси за други български градове. Като топ забележителност чужденците посочват Античния театър и Балабановата къща. Като влязат в центъра, пътешествениците получават безплатно туристическа карта на Пловдив и винена карта на избите в околните села.

Други неща, които могат да си вземат излетниците, са брошури на английски за културните събития в нашия град през 2018 година, рекламни материали за заведенията, хотелите и музеите, както и фланелки с логото на Пловдив.

Други артикули с градската символика засега не се предлагат, но и това вероятно ще стане с наближаването на Европейска столица на културата.