British Airways самолети на British Airways
Снимка: PixabayИзточник: БНР

British Airways отменя повече полети, планирани за летния ваканционен сезон

British Airways отменя повече полети, планирани за летния ваканционен сезон, съобщи във вторник големият британски авиопревозвач, като новината идва във времена на масови летищни проблеми, причинени от недостиг на персонал и скок в търсенето на пътувания.

Авиокомпанията заяви, че сега ще намали своя график за април-октомври с 11%, след като през май съобщи, че съкращенията ще възлязат на 10%, предаде Ройтерс.

„Тъй като цялата авиационна индустрия продължава да се изправя пред най-предизвикателния период в своята история, за съжаление стана необходимо да се направят някои допълнителни намаления“, заяви по имейл говорител на British Airways и добави:

„Свързваме се с клиентите, за да им се извиним и да им предложим да нови резервации или да им възстанови напълно дадените средства“.

Късно в понеделник вестник Telegraph съобщи, че British Airways отменя повече от 650 полета от лондонските летища „Хийтроу“ и „Гетуик“ до дестинации, включително ваканционни места в Испания, Португалия и Гърция, като отмяната на полетите ще засегне до 105 000 пътници.

British Airways не коментира конкретно информацията на „Telegraph.

Авиокомпаниите и летищата в цяла Европа се мъчат да се справят със силното постпандемично търсене от почиващи, причинявайки хаос за пътниците и принуждавайки „Хийтроу“ и „Гетуик“ да наложат свои собствени ограничения на капацитета.

Миналата седмица британското правителство призова авиокомпаниите да изпълняват „реалистични“ летни графици, за да се гарантира, че ще избегнат повторение на последните хаотични сцени на летищата по време на предстоящия празничен сезон.

През юни Великобритания временно смекчи правилата за слотовете на летищата, за да позволи на авиокомпаниите да съставят реалистични графици на полети и да избегнат анулирания в последния момент.