Банско лифт Банско лифт
Снимка: община БанскоИзточник: Guardian

Британски туристи резервират повече почивки в България заради Брекзит

Резервациите за почивки в България за 2019 г. вече са с една трета повече, отколкото през 2018 г. Това показват данни на Асоциацията на британските пътнически агенти.

Първите почивни дни през януари по традиция са едни от най-заетите периоди за бранша, тъй като хората започват да ангажират летните си почивки. А България – „евтина дестинация и за слънце, и за скиорски почивки, печели от несигурността на валутата“, пише пише британският в. „Гардиън„.

Британски семейства търсят алтернативни туристически дестинации, затова все повече правят резервации в курорти в югоизточна Европа. Причина за това е, че традиционно популярните сред британските туристи места в еврозоната са станали по-скъпи, след като лирата рязко спадна спрямо еврото от вота за Брекзит през 2016 г.

Сега британските семейства обмислят начини за действие срещу бъдещи колебания на курса на лирата в случай на липса на споразумение за Брекзит. По време на най-натоварените сезони за резервации през годината туристически агенции съобщават, че все повече хора избират варианта за ол инклузив сделки, където има по-изгодни цени за храна, напитки и настаняване.

Асоциацията на британските туристически агенти съобщава за увеличаване с почти една трета на броя на резервациите за ваканция в страната за настоящата година в сравнение с 2018 г. През 2018 г. резервациите също са били повече в сравнение с предходната година.