Рио де Женейро, Бразилия Рио де Женейро, Бразилия
Снимка: PixabayИзточник: БТА

Бразилия отново въвежда туристически визи за граждани на САЩ и други страни

От 1.10.2023 г. Бразилия отново ще въведе задължителни туристически визи за гражданите на САЩ, Австралия, Канада и Япония, съобщи министерството на външните работи, цитирано от Асошиейтед прес.

През 2019 г. тогавашният президент Жаир Болсонаро отмени визите, за да подкрепи туристическата индустрия на страната, но четирите държави продължиха да изискват визи от бразилските граждани.

Решението за освобождаване от визови изисквания е представлявало „прекъсване на модела на бразилската миграционна политика, исторически основана на принципите на реципрочност и равнопоставено отношение“, заяви външното министерство в понеделник вечерта.

„Бразилия не предоставя едностранно освобождаване от визи за посещение, без реципрочност, на други държави“, заяви министерството, като същевременно отбеляза, че правителството е готово да преговаря за споразумения за премахване на визите на реципрочна основа.

Миналата седмица Болсонаро разкритикува решението, след като новинарският канал „Г1“ съобщи за предстоящата промяна. „Поредната отмяна на визи от Лула. По-малко работни места и по-малко стимулиране на хотелиерския сектор“, заяви той в „Туитър“.