National Board of Tourism

Бранимир Ботев: Хората от туристическия бранш ще изнесат на гърба си сезона

Албена от птичи поглед

Албена от птичи поглед

„Проблемите на туристическата индустрия са глобални. Предвижданията на всички световни анализатори са за спад в летния туризъм, който може да стигне до 70%. България не прави изключение“. Това каза на 19 май 2020 г. пред БНР експертът по туризъм и зам.-министър с този ресор в три последователни правителства Бранимир Ботев, а сега изпълнителен директор на Европейския институт за анализи и стратегии. Според Ботев хората от туристическия бранш ще изнесат на гърба си този сезон и ще успеят да го спасят.

По думите му таймингът на Европейската комисия и на българската администрация не съвпада.

Ботев определи като глътка въздух днешните договорености между премиера Бойко Борисов и колегите му от съседните страни: „Това е възможно най-доброто решение – декларация на ГКПП-то, за да могат да бъдат пуснати туристическите потоци. Въпросът е дали това е достатъчно, за да бъде спасена дори част от летния сезон, в момента на пълна безизходица, в която е изпаднало Министерството на туризма“.

Политическото решение за намаляването на ДДС за ресторантьорите на 9% по думите на експерта е помощ за бранша.

В предаването „Нещо повече“ Бранимир Ботев уточни, че през удара върху туризма се удрят още много други индустрии: „Като се започне от самолетния транспорт, летищата, строителството и т.н.“.

„Прогнозите са, че на световния туризъм ще му трябват 2, 3 или 4 години, за да излезе на нивата от миналата година. България изобщо не стои розово. Нека да не се залъгваме, че проблемите в българския туризъм ни ги докара само коронавирусът. Проблемите там се трупаха в последните години със страшна сила“.

Експертът по туризъм даде пример от 2014-а година, когато един чуждестранен турист е оставял при престоя си в България 530 долара за туристически услуги: „В момента един чуждестранен турист оставя 450 долара, а преизчислено през инфлацията това е 415 долара“.

Exit mobile version