неохраняем плаж неохраняем плаж
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: bTV

Близо 90 неохраняеми плажа по Черноморието в навечерието на лято 2018

На прага на лятото близо 90 плажа по Черноморието остават неохраняеми. Повече от половината ивици без стопанин са на Юг.

Един от най-популярните плажове у нас – Варвара, сега е потънал в боклуци, пластмасови туби, столове изгнили електроуреди. Единствено табелата „Забранено за кучета” напомня, че плажът е имал стопанин.

Заведението е в процес на разрушаване. То се оказва незаконно, защото плажът няма стопанин и трябва да бъде премахнато. Сред неохраняемите влизат и трите екоплажа.

До дни ще станат ясни цените, които ще плащаме за чадър и шезлонг на охраняемите плажове. „И това лято всички концесионери и наематели са свободни да предлагат всякакви плажни принадлежности, но нямат право да задължават потребителя да ги ползва задължително”, обясни в студиото на „Тази сутрин” ресорният министър Николина Ангелкова на 22 май 2018 г.

„Важен фактор за успешния сезон е стопанисването на морските плажове, а тази година успяхме да намалим броят на неохраняемите плажове със 17”, съобщи министър Ангелкова. Това лято ивиците без стопани са 86, като миналата година тяхната бройка бе 103. Предстои обявяването на процедури за избор на концесионер на ивици, чиито договори изтичат през следващата година.

За Варвара е обявен нов търг в началото на юни. Но дори и да няма обжалване, трудно ще бъде подготвен за това лято.

Вижте репортаж на bTV: