Албания плаж в Албания
Снимка: Godo GodajИзточник: БГНЕС

Близо 2 млрд. евро приходи е събрала Албания от туризъм

Икономиката на Албания през 2018 година в събрала над 1 милиард и 850 милиона евро брутен доход от туризма – рекордни приходи в историята на страната. Официалните данни на Централната банка на Албания показват, че през последната година туризмът е един от най-динамичните и печеливши сектори на албанската икономика.

В сравнение с 2017 г. приходите в хазната от туризма са се увеличили с почти 9%, от 1,7 милиарда евро до 1,85 милиарда евро през 2018 година.

Според Централната банка, само през третото тримесечие, когато туристическият сезон достигна своя връх, чужденците са похарчили над 683 милиона евро в Албания, или с 16% повече спрямо предходната година.

Миналата година повече от една трета от туристите са били косовари или 35 процента от общия брой, следвани от македонците – 11,4 процента, гърците – 9,3 процента, италианците 7,3 и черногорците – 6 процента.

Оказва се, че не само чужденците харчат пари при пътуванията си в Албания, но и албанците миналата година не са пестили от пътувания в чужбина. Данните показват, че миналата година албанците са похарчили 1,4 милиарда евро за пътувания в чужбина или 13% повече от предходната година.

Това означава, че нетният принос към туристическия сектор през изминалата година, т.е. разликата между доходите в икономиката на туристите и разходите на албанците в други страни, е около 430 млн. евро, което остава един от най-значимите източници на средства за икономиката.