доц. Румен Драганов доц. Румен Драганов
Снимка: НБТИзточник: в-к Поликита

Близо 2 милиарда лева ще похарчат чуждестранните туристи в България през август 2017

Чуждите туристи ще похарчат по родните курорти 1,8 млрд. лева през август, когато има най-много пътувания и планирани ваканции. Това съобщи Председателят на Контролния съвет на Сдружение Национален борд по туризъм доц. Румен Драганов.

Най-голям брой чужди туристи се очаква да дойдат от Германия – около 250 000. Те ще похарчат у нас средно по 465 евро на човек или общо 226,6 млн. лева.

Около 120 000 руснаци се очаква да посетят България през август, като ще похарчат около 108,8 млн. лева.

По данни на института за анализи и оценки в туризма, на който доц. Драганов е директор, през август се очаква 5,6 млн. души да пътуват в страната. В това число са 3,6 млн. българи и 2 млн. чужденци. От Гърция ще дойдат 130 000, а от Румъния 140 000. Около 100 000 поляци са избрали България за лятната ваканция.

Средната сума, която оставят чужденците у нас, е 465 евро. Тези пари се харчат в рамките на 10-12 дни. Толкова е престоят на чужденците у нас, като най-дълго стоят англичаните, а руснаци и германци пък идват за около 10 дни.

Българите пък харчат около 325 лева. Сумата е малка, но за сметка на това повечето нашенци посещават курортите само през уикенда, но няколко пъти в сезона.

Драганов коментира още, че заради очаквания ръст на туристите цените в хотелите и ресторантите през тази година са средно с 11% по-високи спрямо миналата година. Те обаче не са рекордни, а по-скоро се възстановяват на нивата си от преди две години, когато хотелиери и курортите намалиха цените, тъй като много от руските туристи отказаха да пътуват към България и прекараха ваканцията си в техните курорти.