Банско Банско
Снимка: Община БанскоИзточник: Нова телевизия

Бизнесът в Банско все още се възстановява

След двуседмичната карантина заради COVID-19 в началото на пандемията, бизнесът в Банско все още се възстановява. Голяма част от хотелите остават затворени, а тези, които ще отворят врати за лятото, се справят трудно. Въпреки това, обаче работещите в туризма са оптимисти.

Поетапно, от началото на юни, малките хотели и къщи за гости в Банско започнаха да отварят врати. По данни на община Банско, повече от 50% от по-малките хотелите ще посрещат туристи и през лятото. При големите процентът е по-нисък, тъй като санитарните изисквания към тях са завишени.

Един от 5-звездните хотели в Банско е затворен от месеци. Приходи няма, но пък инвестициите за безопасност на клиентите не са спирали. Скоро хотелът ще заработи.

„Предстои да работим в една непрекъсната несигурност. Почти ежедневно се променят изискванията към нас, също така липсата на интерес от страна на нашите гости за почивки, за пътувания, което съответно е обяснимо”, заяви мениджърът на хотела Айше Медарова. Въпреки това оптимизъм в бранша не липсва.

„Очакваме големи спадове, което е неизбежно, но сме оптимисти – ще работим тази година дори на загуби. Все пак ние сме на пазара и трябва да оцеляваме”, допълва Медарова.

На този етап цените на туристическите услуги в Банско остават непроменени.