Анталия, Турция Чъралъ, Анталия, Турция
Снимка: Alex DROPИзточник: Blitz.bg

Битката за туристи започна: Как турците цакат Гърция с оферти и привличат повече българи

Близо 80 евро струва нощувка в Гърция, равна на две по българското Черноморие. Срещу това, обаче, стои евтина лира и турско гостоприемство. Но Гърция си е Гърция, ако ще почивате в Керамоти, резервирайте през март, защото през май ще е много късно, поясняват туристическите агенции за Blitz.bg.

Кръстопътят за нашенци през летния сезон. Гърците увеличават цените за „нощ под звездите” на Бяло море, турците ги свалят.

Това лято ще бъде в ритъма на по-особена „битка за туристи”.

Кърджалийци, например, не спират да пътуват. Според туроператори, гръцките ни съседи са вдигнали осезаемо цените. В Керамоти и Кавала нощувките варират между 60-70 евро за юни и юли, а за август се очаква да достигнат 80. При 40-50 в средата на миналото лято.

„Миналия август платихме 71 евро за апартамент в Керамоти. Сега цената е 76 евро за нощувка, при резервация още през февруари”, коментират кърджалийци, избрали отново „синия флаг” на най-чистия плаж в Северна Гърция и през тази година, пише 24rodopi.com.

Затова нашенци са обърнали поглед към турските курорти.

„Вниманието е насочено към Дидим, Кушадасъ, Анталия… И не само за почивка на море. Към Одрин и Истанбул се пътува целогодишно”, коментират туроператори.

Съчетава се туризъм с пазар. И всичко заради ниската стойност на турската лира спрямо лева.

Не така стоят нещата с алкохола обаче. Нашенецът обича да пие. Алкохолът е част от всички лични празници, включително и почивката. Как стои Турция в това отношение? Цената на чаша вино в южната ни съседка варира между 40-45 лири. „С други думи, жесток удар. Нещо, което обаче се преборва с олинклузив офертите при съседите ни”, коментират туроператори.

Пролетта е само загрявка. Очаква се през април, за фестивала на лалетата в Истанбул, на ГКПП „Капитан Андреево” да се извият опашки от автобуси, прогнозират в „буквални стойности” от туристическия бранш.