археологичен музей, гр. Варна археологичен музей, гр. Варна
Снимка: Община ВарнаИзточник: БНТ

Безплатни пешеходни обиколки за туристи във Варна

За поредна година Община Варна и Съюзът на екскурзоводите в България организират безплатни пешеходни туристически обиколки на Варна. Беседите се водят от професионални гидове на английски език. Обиколките се правят по график, изготвен в Туристическия информационен център и ще продължат до края на септември.

Църквите, паметниците, архитектурата ни и музеите разкриват своите тайни пред чуждестранните туристи. Центърът на Варна съчетава в себе си хилядолетна история – от древен Одесос до наши дни, показва в репортаж БНТ.

Христина Неделчева, екскурзовод: Те се впечатляват от историята и най-вече от трудната ни история, защото ние имаме много трудни периоди и това за тях е изненадващо, как народът се възстановява и продължава напред.

Римските терми, Археологическият музей, корабът „Дръзки“ и паметниците на царете са само част от забележителностите, които виждат туристите. Всичко обаче започва от символа на Варна- Катедралния храм „Свето Успение Богородично“.

Дик Макнилън, турист от Холандия: Катедралата ви е уникална. Внушителна е и това, че е построена в чест на освободителите ви, показва вашата огромна благодарност и това е невероятно.

Патриша Макнилън, турист от Холандия: Много са впечатляващи различните видове сгради, които виждам около себе си. Част от тях са заимствани от френската архитектура и те се открояват.

В обиколките участват туристи от цял свят, включително САЩ, Канада и Филипините. Те обаче не са от груповите ол инклузив туристи, а хора, дошли да разгледат страната ни и да научат повече за нея.

Дик Макнилън, турист от Холандия: В Холандия се знае, че сте били комунистическа държава, но сега сте част от Европейския съюз. Много българи идват в Холандия да работят, за да подпомагат финансово семействата си тук.

Туристическите обиколки са безплатни и ще продължат до края на септември.