Белоградчик туристически брошури на Община Белоградчик
Източник и снимка: Община Белоградчик

Белоградчик чупи рекорди в туризма

Интересът към Белоградчик продължава да расте, отчете местният съвет по туризъм на последното си заседание на 27 януари 2020 г.

През 2019 година градът на скалите е бил посетен от 134 743 души, което е рекорд за всички времена. По време на организирания туризъм с групи от бившите соцстрани броят на посетителите е бил около 100 000. 40 650 души от посетителите през миналата година са били чужденци, което също е рекорд. Две са най -посещаваните събития – фестивалът „Опера на върховете” и планинското велорали.

През 2019 година общината е отпечатала нови информационни материали за своите забележителности – скалите, историческата крепост „Калето” и пещерата „Магура”, на 10 езика. Освен английски, италиански, испански, руски, вече се раздават и материали на китайски език. Заради интереса към града врати са отворили 9 нови къщи за гости и 5 заведения за хранене.

Съветът по туризъм прие план за развитието на бранша през 2020 година. Ще бъде предлаган комбиниран билет за всички забележителности. Оперният фестивал ще има ново издание – в края на юли и началото на август. Велоралито ще се състои и тази година – на 5 и 6 април.