Брюксел, Белгия Брюксел, Белгия
Снимка: PixabayИзточник: БНТ

Белгия въвежда COVID сертификат за кафенета и ресторанти

Белгия въвежда от 1 ноември 2021 г. COVID сертификат за кафета, ресторанти, фитнес зали и други обществени сгради в цялата страна. Федералното правителство на страната прибегна до мерките заради увеличаващия се брой заразени.

Във фламандската част на страната се връща и носенето на маски в магазини и кафенета, което беше премахнато през септември. Броят на ваксинираните във фламандската част на страната е над 90 процента. В Брюксел процентът на ваксинирани е по-нисък.

През последните седмици се увеличава броят на заразените – 14 души умират средно на ден. Затова правителството реши превантивно да върне някои от отменените мерки като носенето на маски в кафенета, ресторанти и други обществени места.

„Ясно е, че носенето на маски невинаги е приятно, но е полезно и ефективно предпазва от пренасяне на вируса в затворени пространства. Това се отнася и за персонала на барове, ресторанти и фитнес зали. Затова от петък те ще са задължени да носят маски“, заяви премиерът на Белгия Александър Де Кро.

Страната въвежда и използването на COVID сертификат навсякъде. Досега той беше задължителен само за Брюксел и части от Валония. Препоръчва се и работата от вкъщи, ако това е възможно.