Банско лифт лифт в ски център Банско
Снимка: община БанскоИзточник: SkiResort.info

Банско се нарежда на 137-мо място сред зимните ски курорти в света

Банско е най-високо оцененият български ски курорт в класацията на портала SkiResort.info.

SkiResort.info е единственият портал с подробна информация за всичките 5200 ски курорта по цял свят и най-големият тестов портал на ски курорти в света.

SkiResort.info подрежда 3450 зимни курорти, оценявайки ги по 18 различни критерии от 1 до 5 звезди. Сред тях са сред подготовка на пистите, удобство на лифтове, надеждност на снега, чистота и хигиена, дружелюбност на служителите, гастрономия, наличие на паркинги и т.н.

На първо място в света е класиран австрийският курорт Кицбюел / Кирхберг, който е оценен с 4.8 звезди. В класацията Банско е оценен с 3.8 звезди и се нарежда на 137-мо място.

След него българските зимни курорти се нареждат: Пампорово и Витоша делят 544-то място с оценка 3 звезди, следвани от Мечи Чал / Чепеларе на 648-мо място с 2.9 звезди, Бодрост / Картала и Паничище делят 911-то място с 2.7 звезди. Говедарци се нарежда на 2143-то място, оценен с 2 звезди.

Банско получава максимален брой от 5 звезди за лифтовете, въжените линии и подготовката на пистите. Пистите на най-добрия ни ски курорт са оценени като добри както за начинаещи, така и за опитни скиори – по този показател Банско получава по четири звезди. С по четири звезди са оценени разнообразието от писти, ориентацията (поставените карти на трасето, информационни табели и т.н.), чистотата и хигиената, както и ресторантите и хижите. Критерият за екологична ски ориентация е среден – три звезди. По три звезди са дадени също за дружелюбност на служителите в курорта, както и за паркинги и добра достъпност. За сметка на това най- малко две звезди са дадени за пътеките и пистите за ски бягане в курорта.