Банско Пирин над Банско
Снимка: facebook.com/БанскоBansko-Official-276098595767625Източник: НБТ; banskoski.com

Банско продължава да бъде сред най-добрите зимни курорти в Европа

Банско печели популярност във всички краища на света, като само за месец – от 1 декември 2019-а до 1 януари 2020-а, тук са почивали 50 629 души от над 100 държави на 6 континента – Европа, Азия, Африка, Австралия, Северна Америка и Южна Америка. Това съобщава официалният сайт на планинския ни курорт banskoski.com.

Сред най-екзотичните гости е имало представители дори на Карибите – един жител на Американските Вирджински острови и четирима от остров Ангила, където сняг са виждали само на картичка и по телевизията. Един пък е долетял от остров Гърнси в Ламанша, също един е пристигнал от островната държава в Тихия океан Вануату. Двама са били туристите от Северните Мариански острови, които са свободно присъединила се територия към САЩ в Западния Пасифик.

Около 40% от гостите на Банско за посочения период са били българи – 21 870. На второ място са гърците – 13 118, трети са румънците – 5306. Десетката се допълва от Северна Македония – 2290, Великобритания – 2008, Израел – 1313, Русия – 771, Турция – 657, Сърбия – 497, Украйна – 306.

В мултинационалната палитра от гости има представители и на Албания, Австралия, Германия, САЩ и дори на Северна Корея.

Банско разполага с 75 км ски писти, 27 км лифтови съоръжения, 12 км трасе за ски бягане и биатлон и две черни писти. Хотелите в Банско и местата за настаняване са съобразени със всеки вкус. Любителите на зимните спортове могат да карат не само ски и сноуборд, но и кънки на лед, да се разходят с моторна шейна или снегоход.

Освен всичко това, Банско е едно от онези възрожденски градчета, с богата история, много паметници и музеи, където българските традиции и обичаи са все още живи – безценно и уникално културно богатство, което го отличава от всички останали места по света.

Можете да разгледате къщата музей на Никола Вапцаров, на Неофит Рилски и Веляновата къща. Сред забележителностите в Банско са и паметникът на Паисий Хилендарски, църквата св. Троица и Историческият музей. В повечето местни ресторанти можете да се насладите на традиционни български специалитети, чаша вино край камината и автентична обстановка: фолклорни песни и танци, запазена възрожденска архитектура и гостоприемството на местните хора.

Банско печели шест години по ред отличието за най-добър ски курорт в България. Призът се връчва от Академията на Световните Ски награди, в присъствието на над 200 мениджъри на водещи ски курорти и хотели. Участие в анкетата на организаторите са взели 1,6 млн. души от цял свят.

С тази си награда Банско се подрежда сред 10-те топ дестинации в света за зимен туризъм.